Megint az amerikaiak teszik tönkre Ázsia és Európa számára az olimpiát

GB

2018. február 9., péntek 09:00, frissítve: péntek 12:57

Az NBC 2014-ben meghosszabbította a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal kötött korábbi szerződését a téli és nyári olimpiai tévéközvetítésekre vonatkozóan. A 4,4 milliárd dolláros tétel így 7,7 milliárd dollárosra nőtt, és 2020 helyett immár 2032-ig teljhatalmú ura a tévés adásoknak az amerikai óriás. A tengerentúli televíziózás pörgeti a világ tévépiacát, nem véletlen, hogy ők ki tudják fizetni azt, amit más nem. A NOB egyébként rettentő pénzéhes: a szocsi olimpia előtt a hagyományokkal szakítva úgy döntött, nem állapodik meg az Európai Műsorsugárzók Uniójával (EBU), hanem megversenyeztetik az egyes országok tévés piacán a jogokat, így több pénzt fognak kapni. Emiatt azóta több sportág tévés követéséről le kellett mondaniuk a nézőknek, a NOB pénztárcája eközben dagad.

A csarnok a phjongcshangi olimpián nem fog megtelni a műkorcsolyaversenyeken, s ez kizárólag a NOB és az NBC megállapodásának a következménye. A téli olimpia legnézettebb versenyszámai ebben a sportágban vannak, így az amerikai csatorna az USA keleti parti időszámításához igazíttatta a programot. Ottani idő szerint este nyolctól közvetítik a műkorcsolyát, csütörtökön a férficsapatversenyek egyéni és páros rövidprogramjával el is kezdődött a versengés. Ami az amerikaiknak esti szórakozás, az Dél-Koreában matiné: ott délelőttre esnek a korcsolyás programok, Európában pedig éjjel kettő körül kezdődik a program.

A helyszíni beszámolók szerint a Kangrungi Jégaréna ugyan nem kong az ürességtől, fényévekre volt a telt háztól az első versenynapon, aminek oka, hogy péntek délelőtt Dél-Koreában a legtöbben dolgoznak. Ez mit sem zavarja a NOB-ot vagy az NBC-t, ugyanis az olimpia is olyan világesemény, amelyen a szervező bevételláza dönti el, hogy mely tévécsatornával állapodik meg a közvetítésekről. Azt pedig régóta tudjuk, hogy az amerikai piacnál több pénzt semmi sem hozhat.

Hasonló volt a helyzet a 2008-as, pekingi olimpia idején, amikor az amerikaiak miatt szintén délelőttre esett egy csomó program.

Minket, magyarokat szerencsésen érint, hogy a számunkra talán legnagyobb érdeklődéssel, magyar éremesélyekkel várt rövidpályásgyorskorcsolya-programok – a döntők is – magyar idő szerint nem éjszaka, hanem délelőtt tizenegy óra körül kezdődnek majd el.

A szerkesztő ajánlja