Téli olimpia: Maróty az 53. helyen zárt, Kékesi kiesett

MN

2018. február 16., péntek 06:59, frissítve: péntek 09:03

Az első futam után második svéd Frida Hansdotter nyerte meg a női műlesiklást, a címvédő amerikai Mikaela Shiffrin a negyedik helyen zárt a téli olimpia pénteki napján.

A szlalomosok második futama nagy változásokat hozott az élcsoportban, és nagy izgalmakat tartogatott. Az MTI összefoglalója szerint a legjobb sízést az első csúszás után kilencedik osztrák Katharina Gallhuber produkálta, aki mindenkinél sokkal jobb pályát ment, így folyamatosan került előrébb, és az élen maradt az első körben negyedik Shiffrin és a harmadik svéd Anna Swenn-Larsson menete után is.

Utolsó előttiként következett Hansdotter, akinek több mint 1 másodperc volt az előnye a rajtnál, s ugyan az osztráknál ő is lassabb volt a pályán, 32 századot sikerült megőriznie a különbségből.

 
Az amerikai Mikaela Shiffrin a phjongcshangi téli olimpia alpesisí-versenyei női műlesiklásában az Alpensia Sportparkban 2018. február 16-án
Fotó: Jae C. Hong / MTI/AP
 

Az aranyéremről az első kört élen záró svájci Wendy Holdener csúszása döntött. A kombinációban világbajnok sportoló már rögtön az első ellenőrző pontig eladta 2 tizedmásodperces előnyét a svéddel szemben, és úgy tűnt, simán kikap majd tőle, ám ezt követően végig néhány századon tartotta hátrányát, így egészen a célig kérdéses volt, melyikük lesz az olimpiai bajnok. Végül Hansdotter örülhetett jobban, mivel a svájci összideje 5 századdal gyengébb volt az övénél.

A második futamot az ötvennyolcadik helyről kezdő Maróty Mariann ezt a szakaszt is sikeresen teljesítette, és végül az ötvenharmadik pozícióban zárt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„A második futam pályatűzése jobban feküdt számomra, mint az elsőé, azonban a talaj sokkal rosszabb volt, mert kádak alakultak ki a kapuknál – nyilatkozta Maróty. – Ennek ellenére most jobban síeltem, mint délelőtt. Úgy érzem, ennél mentem már jobb futamokat is, de ilyen környezetben, ilyen nehézségű pályán még nem versenyeztem, így összességében örülök, hogy célba értem.”

Maróty Mariann a következő napokban pihenni fog, majd megkezdi a felkészülést a csapatversenyre, amelyben párhuzamos műlesiklás vár rá.

Eredmények:

női műlesiklás:

1. Frida Hansdotter (Svédország) 1:38,63 perc (1. futam: 49,09 másodperc, 2. futam: 49,54 másodperc)

2. Wendy Holdener (Svájc) 1:38,68 (48,89, 49,79)

3. Katharina Gallhuber (Ausztria) 1:38,95 (50,12, 48,83)

Kékesi Márton kiesett

Az elmúlt négy olimpia után a phjongcshangi játékokon nem norvég, hanem osztrák sikert hozott a férfi-szuperóriásműlesiklás: a győzelmet Matthias Mayer szerezte meg pénteken.

A négy évvel ezelőtti lesikló bajnok mögött a csütörtökön lesiklásban harmadik, svájci Beat Feuz lett az ezüstérmes, a norvég címvédő, Kjetil Jansrud – aki egy nappal korábban második lett a leggyorsabb számban – harmadikként zárt.

A szám vancouveri bajnoka, a norvég Aksel Lund Svindal, aki ezúttal ötödik helyen végzett, csütörtöki lesiklódiadala révén az első férfi-alpesisíző lett, aki mindkét gyors számban szerzett aranyat, de egy nappal később Mayer csatlakozott hozzá.

Az időjárás ismét ideális volt a versenyzéshez: szélcsend, napsütés és picivel fagypont feletti hőmérséklet. Az egyetlen kivetnivaló ismét az érdektelenség volt, a 6500 férőhelyes lelátó szinte csak üres széksorokból állt. A néhány száz néző többsége is Európából érkezett, főleg Svájcból és Norvégiából. A klasszikus helyszíneken tapasztalható fergeteges hangulatot csak néhány kolomp és két vikingnek öltözött norvég idézte fel.

A legnagyobb favoritok közül elsőként az egy napja lesiklásban ezüstérmes Jansrud vágott neki a 2 kilométer hosszú dzsongszoni pályának, amelyen 650 méter a rajt és cél közötti szintkülönbség. A 32 éves sztár nagy fölénnyel vette át a vezetést, de ahogy a leggyorsabb szakágban és annak edzésein is, a cél előtti részen értékes tizedeket adott el. Svindal a pálya felső részén összeszedett hátrányát ezúttal nem tudta ledolgozni az alsó szakaszon, így 31 századdal elmaradt honfitársától, a francia Blaise Giezendanner pedig bejött a két norvég közé.

A második tízesben többnyire kifejezetten lesiklóspecialisták szerepeltek, akik annak ellenére képesek lehettek a meglepetésre, hogy elég kanyargósra, helyenként már-már óriás-műlesiklásra hajazó pályát tűztek. Közülük ketten találták meg az ideális íveket. Mayer volt az egyik, ugyanis mindössze 0,1 másodperccel maradt el a felül tökéletesen síelő Jansrud-től, de a pálya alsó részén ezt simán ledolgozhatta nagyobb sebességének köszönhetően. Rögtön utána a csütörtökön bronzérmes Feuz is hasonlóképpen jól és gyorsan csúszott, aminek köszönhetően Mayer és Jansrud közé érkezett meg 13 százados hátránnyal. Az aranyról nagy valószínűséggel azért maradt le, mert az egyik kapuba a kelleténél jobban beleakadt.

Kékesi Márton a 62 résztvevő közül 59-es rajtszámmal indult, de nem ért le a célba, mert az egyik ugratóra rossz szögben érkezett, így a következő kaput nem tudta bevenni.

 
Kékesi Márton a férfi-szuperóriásműlesiklás után, 2018. február 16-án
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
 

„Most csalódott vagyok, mert ebben a számban önmagamhoz képest már jó eredményt érhettem volna el. Bevállalós menetet szerettem volna csúszni, jól is sikerült a felső rész, de rossz szöget választottam az ugratóhoz. Mindössze 10-20 centin múlt, de kockázatos lett volna bármit is csinálni a landolás után” – mondta az MTI-nek Kékesi Márton. Szerinte azért a szuperóriás-műlesiklás a legnehezebb alpesi szám, mert ebben ugyanúgy megvan a sebesség, mint lesiklásban, ugyanakkor itt nincsenek hivatalos tréningek, így nem lehet betanulni a pályát. „Azért különösen fáj a kiesés, mert ez már feküdt nekem, most éreztem magam a legjobban a pályán” – tette hozzá.

Eredmények:

Alpesisí, férfi szuperóriás-műlesiklás:

1. Matthias Mayer (Ausztria) 1:24,44 perc

2. Beat Feuz (Svájc) 1:24,57

3. Kjetil Janrud (Norvégia) 1:24,62

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.