Kitavaszodás #1 – Imogen

Karczag Eszter

2012. március 21., szerda 13:30, frissítve: szerda 13:57

Arról, amikor az Imogennél is kitavaszodott. A legszebb évszak tegnapi hivatalos beköszöntét ünnepelve Bajcsai Vikit és márkájának 2012-es tavasz/nyári lookbookját mutatjuk be.

Hogyan keveredtél erre a pályára?

Bajcsai Viki: Művészeti szakközépiskolába jártam Szombathelyen, majd többszöri sikertelen MOME-felvételi után autodidakta módon kezdtem el tanulni a szakmát. Sokat olvastam, nyitott szemmel jártam, az alapvető ismereteket divattervezőktől, textilművészektől sajátítottam el. Több kitérő után – tanultam kalaptervezést, -készítést – jutottam el eddig. Persze a tanulás egy véget nem érő folyamat, nem lehet hátradőlni, mindig meg kell újulni.

Mit tudnál mondani az Imogenről? Mikor indult és kiknek szól?

B. V.: A márka 2010 végén indult egy őszi/téli kollekcióval, a mostani tehát a negyedik kollekcióm. Az Imogen a modern nő ruhatára, a nyüzsgő, aktív élethez. A ruhák nem kívánják követni a trendeket, inkább fókuszálnak az időtállóságra, kényelemre, variálhatóságra. A kollekciókból visszatükröződik a saját életvitelem és az is, hogy éppen mi tetszik. Letisztult formavilág, modern szabásvonalak, a nőiesség kihangsúlyozása, tiszta színek, ezek a főbb jellemzők. Mindig úgy tervezek, hogy több korosztály is találjon a ruhák közt olyat, amit magáénak érezhet; nem csak a fiatalokra koncentrálok.


Más valamiben az új kollekció vonala, mint az eddigiek? Mennyire követed a nemzetközi trendeket, például az anyaghasználatban?

B. V.: Ez a kollekció is az eddigi filozófiát követi, viszont szofisztikáltabb módon. Kifinomultabb és elegánsabb lett, ugyanakkor a fő elvekhez hű maradt, hiszen ezen darabok mellett a játékosabb, laza ruhák is megtalálhatók. A színekben is a kombinálhatóságra törekedtem, hiszen a beige, fekete, fehér bármivel kombinálhatók, a narancs pedig minden összeállítást feldob. A nemzetközi trendeket figyelem, természetesen érdekel, de nem igazodom szorosan hozzájuk. Az anyaghasználat pedig általában attól függ, hogy mibe szeretek bele. A folyamat nálam úgy szokott indulni, hogy először az anyagot látom meg, s ezután találom ki, mi lesz belőle, de ebben is a kényelem a fő szempont. Imádom a pamutot, a természetes anyagokat, de nem zárkózom el a szintetikusoktól sem, hiszen ezek már jól kifejlesztett anyagok. Kevésbé kell gondot fordítani rájuk, nem igényelnek sok törődést, például nem kell annyit vasalni – utálok vasalni, és azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül. Ez is egy olyan apróság, amit figyelembe veszek tervezéskor.

 


 

Saját benyomásaim szerint az Imogen negyedik kollekciója követi a Budapest Essential Lookson is bemutatott idei trendeket: lágy pasztellszínek, a narancs párosítása a csontszínű blokkokkal, légies anyagok, kényelmes szabás, kezeslábasok és nőies, aszimmetrikus midiszoknyák jellemzik. Mindezek mellett azonban a fekete is megjelenik, amely darabok szigorú színét a szabás teszi könnyedebbé. (Micsoda alliteráció!)

Látogassátok meg az Imogent személyesen az egyéves születésnapját ünneplő Black Box Concept Store-ban az Irányi utca 18. alatt, vagy a Facebookon, ahol március 23-ig nyereményjátékkal is vár a tervező! És ha már Imogen, itt egy kis muzsika a névrokontól.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.