Ooh my deer!

Karczag Eszter

2012. április 27., péntek 16:20, frissítve: péntek 16:32

Arról, amikor Sarkadi Fanni is elkészült végre a tavaszi/nyári kollekcióval. Ötvösből lett textilművész, de megérte a szarvashoz méltó átgaloppozás.

Sarkadi Fanni Ooh my deer! márkája nagyon kedves a szívemnek, főként a rengeteg módon variálható kardigánok és a textilnyakláncok vonzanak. Ezek a mostani kollekcióra nem különösebben jellemzők, viszont maradt a puha pamut és az érdekes hajtásvonal. Azon persze vitatkozhatunk, hogy a basanadrágnak ebben az évben mekkora létjogosultsága van, én viszont – indulhat a kövezés – igenis szeretem. Főként a szűkebb szabásúakat, az már igaz, de engem egyáltalán nem zavar, hogy Fanni idén is a kényelmet helyezi előtérbe a nemzetközi trendeknek való megfelelés helyett. Ráadásul ideje már bemutatni ezt a lányt, akinek kollekcióival a wonderLAB megnyitóján is találkozhattunk már. Az interjú után megnézhetitek a legújabb szezon kedvenc darabjait, itt pedig az előző kollekció lookbookját találjátok, amit szintén érdemes végiglapozni – személyes kedvencem természetesen a fekete variálható kardigán.

 


 

Úgy tudom, kezdetben ötvösnek készültél – ez a szakma egykor engem is nagyon vonzott. Mikor és miért váltottál?

Végzett ötvös-fémművesként izgalommal töltött el a szakma közelében maradni, ám ez végül nem következett be, sőt, alapvetően teljesen más irányt vett az utam. A ruhatervezés gondolata régóta foglalkoztatott, már a brett (ötvös) asztal felett is lágyabb textúrákról ábrándoztam. Végül 2011 nyarán fogalmazódott meg az első kollekció anyaga a fejemben, azóta nincs megállás, de azért egy-egy kiegészítő erejéig hű maradok a szakmámhoz!

Az Ooh my deer egyértelműen a fiataloknak szól. A célközönséget ebben a kollekcióban milyen különleges szabással, anyagokkal és színekkel próbálod elérni?

A márka valóban a fiatalos generációhoz szól és egy olyan felszabadult életérzést képvisel, amit könnyed pamutok és kötött anyagok formájában mutat be. A 2012-es tavaszi-nyári basic kollekció darabjai követik az általam már korábban is képviselt letisztult, mégis rafinált megoldásokkal bíró szabásvonalak egységét. Az idén a pasztellszíneket részesítem abszolút előnyben, egyfajta elcsigázott vágyakozást idéznek bennem elő a nyár iránt.

Mennyire követed a nemzetközi trendeket?

Figyelemmel kísérem őket, de nem tartom kimondott irányelvnek vagy követendő példának az adott divatházak trendjeit. Csodálatos kollekciók születnek külföldön és itthon is, melyek nagyon izgalmasak és igazán előremutatók. A saját munkáim alakulására leginkább az anyagválasztás van hatással, és a fejemben születnek meg a ruhák sziluettjei. Ezt követi a merengés és kis jegyzetek, grafikák készítése. Szeretek vázlatosan tervezni, és kifejezetten élvezem, amikor a végső tervek a varrógépnél realizálódnak.

Aktív vagy a nemzetközi színtéren?

Fontosnak tartom a külföldi jelenlétet, mert nagyon hasznos visszajelzésekkel gyarapodhat a tervező. Én jelenleg Bécsben, Bázelben és Münchenben vagyok jelen.

Milyen lehetőségeket látsz itthon a hozzád hasonló fiatal tervezők előtt? Főként az eddigi panaszokból kiindulva érdekelne a helyzet a Te szemszögedből; gondolok itt a varrodák elutasító hozzáállására, az anyagok nehézkes beszerzésére, showroomok nyitására, a nagyobb közönség előtti megjelenésre.

Sokan hajlamosak arra, hogy az élet kevésbé napos oldaláról szemléljék a szakmát, a lehetőségeket és saját céljaikat. Minden sallang nélkül állíthatom, hogy valóban elhatározás kérdése az egész. (Nevetnétek, ha megtudnátok, milyen minimális tőkével indítottam útjára az Ooh my deer-t…) Több dolog is van készülőben, ezek közé sorolnám a nyáron esedékes férfi kapszulakollekciót, egy meglepetés női „csomagot”, és a bemutató is érik! Új designpontokon is elérhető leszek, de ezt egyelőre fedje rejtély.

Hol tartasz most, és milyen lépések előtt állsz? Ezek szerint már dolgozol a következő kollekción?

A tavaszi-nyári basic kollekcióm jelenleg a wonderLAB-ben, hazai és külföldi vásárokon, illetve pesti és külföldi boltokban található meg. Emellett persze próbálom utolérni magam, ami a megrendeléseket illeti. Az említett (nyári) anyag pedig valóban készülőben van. A cél, hogy az önkifejezésem mások számára is elérhető árú és minőségű legyen. Természetesen arra törekszem, hogy sokan megtalálják a saját ízlésüket vagy az arra legjellemzőbb eszközöket az Ooh my deer ruhák, kiegészítők által.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.