Őszi kötelező: zsakard, tweed, Prada-Pony!

Karczag Eszter

2012. augusztus 16., csütörtök 14:15, frissítve: szerda 16:43

A Chanel-ihletésű tweed és buklé kabátkák mellett a zsakard és a brokát anyag is az idei ősz egyik favoritja lesz. Tulipánszoknya, nadrágkosztüm; a rendkívül gazdag hímzés súlyos brokátfüggönyöket és boldog békeidőket idéz, aminek modern csavart ad a puritán szabás.

Az idei őszi divatról már sok szó esett; lesznek itt téliesített peplumok, oversized felsőrészek, khaki és burgundi, de amik ezeknél sokkal izgalmasabbnak ígérkeznek, azok – a Vogue által is hosszú távú befektetésnek tartott, időtlen – retro nyomatú nadrágkosztümök. Fontos persze figyelembe venni a megújult szabásvonalat, amely az utóbbi években teret nyert androgün stílust teszi magáévá. Az eklektikusságra kitűnő példa a Prada, illetve a Miu Miu kollekciója. Az anyag a rendkívüli gazdagságot és díszes nőiességet idézi, a minta a hatvanas évek pszichedelikusságát, ám a szabás mindezt puritánná változtatva a hosszú, férfias nadrágkosztümök formáját veszi fel. Miuccia Prada mindkét márkánál az ellentmondásos összetevők varázslatos egyvelegét hozta létre.

Vannak azonban, akik előbb ráéreztek az új trendre, de legalábbis egyszerre gondolkoztak Miucciával, amikor már Axente Vanessa emlékezetes milánói vonulása előtt elérhetővé tették a gazdagon nyomott nadrágkosztümöket. Itt konkrétan nagy szerelmemre, a Disco Pony-ra gondolok: Zoey Bittleston a David Bowie-ról elnevezett vonallal olyan okos, letisztult, és up-to-date darabokat tervezett, hogy az egyszerűen elképesztő. Natalie Suarez amerikai modell karaktere pedig tökéletesen illik a koncepcióhoz, hiszen kissé fiús testalkata ellenére igencsak femme fatale kisugárzása van.

Szintén Zoey az, aki összegyűjtötte új kollekciójában a legizgalmasabb trendeket, hiszen korántsem csak a nyomott mintás kosztümökkel költözött New Yorkba néhány héttel ezelőtt. (Itt azért megállnék egy pillanatra, és elképzelném annak a poggyásznak a tartalmát, amivel Hongkongból utazott az Egyesült Államokba: Natalie Gold flitteres maxiruha, a már említett nyomott nadrágok, még több flitter, és nem utolsósorban a selyembrokát, panelekből álló szoknyák... Csodás látvány lehetett.) A másik – alapdarabokkal könnyedén kombinálható – trend ugyanis az anyagában gazdagon hímzett anyag lesz, ami lehet zsakard (részletesen mintázott szövet a XVIII. századi francia feltalálóról, Jacquardról elnevezve – a szerk.) és selyembrokát (az arany- ezüst- vagy selyemszállal mintásan átszőtt, nehéz selyemszövet – a szerk.), amely szintén megtalálható Pony-kivitelben, ahogy a legnagyobb webshopokban és elvétve néhány Inditex üzletben is. Míg az ASOS-on ezek a darabok – és ez a következő bekezdés főszereplőjére is igaz lesz – már kifutóban vannak, addig itthon még csak most kerülnek a polcokra, így senki sem késett le.

Kicsit ugrunk, de nem hagyhatjuk ki a harmadik legfontosabb örökös visszatérő statement darabot sem, a tweed zakót, amiből – ha már ő maga időtlen – szintén érdemes lenne egy időtálló minőséget beszerezni. A zsakard és brokát szoknyákkal ellentétben egy igényes buklészövet már komolyabb árkategóriába tartozhat, de szerencsére nem a – témára igencsak rápörgött – Zara nevetségesen elszállt áraira kell alapozni. Ötletnek és inspirációnak persze jól jöhet az új kollekció átböngészése, hiszen a nyári, szegényes kis tweed-felhozatallal ellentétben őszre kicsit fantáziadúsabb darabokat terveztek. Egy ilyen ikonikus darabnál azonban, amellyel kapcsolatban mindenkinek Coco Chanel ugrik be, vétek lenne a Váci utcai konfekcióboltok színvonalára lesüllyedni, így a tökéletes darabot akár hosszú hónapokig is keresni kell, de az garantált, hogy az időből nem fogunk soha kifutni.

Napi szintű update a blog Facebook-oldalán!

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.