Patent hangorkán - avagy így kevert Bootsie a Gombold újrára

2012. április 2., hétfő 15:30, frissítve: hétfő 17:33

Több hónapos kemény és aprólékos csapatmunka. Gondos, a rendezvény profiljához illő zenei válogatás. Hibázni pedig nem lehetett. A Gombold újra! Divat a magyar 2.0 zenei főfelelősével, DJ Bootsie-val a lemezjátszók mögötti megfeszített tempóról, a divatbemutató zenei háttérmunkáiról beszélgettünk, és közben megtudtuk, milyen az, amikor minden hangnak a helyén kell lennie. Jelentem, a helyén is volt!

Itt egyáltalán nem lehetett hibázni; koncerteken néha beeshet egy-egy elcsúszás, amely persze akkor sem jó, de a Gombold újra! (GÚ) esetében elképzelhetetlen volt, hogy hibázz! Rengeteg emberrel kellett együttműködni, ráérezni minden rezdülésre, apró momentumra. Itt más dolgokat kellett figyelembe venni, mint egy koncert vagy egy DJ-szett esetében. Kívülről nézve ez az embereknek fel sem tűnt. Sommásan így összegezte nekünk tapasztalatait közvetlenül a majd’ ötórás show után a GÚ kreatív zenei felelőse, DJ Bootsie, alias ifjabb Solymosi Vilmos, aki élő zenei aláfestéssel segítette a terminátormozgású modell-lyányok és ifjak előadását. Mi tagadás, remekül. Bár azt nem tudom, hogy a VIP-vendégek közül hányan kapták fel a fejüket: most nem egy egyszerű, kihangosított magnóválogatással állnak szemben. (A Gombold újra! 2.0-ról előző bejegyzésünkben már beszámoltunk.)

Fotó: Árvai Károly – kormany.hu

Vilinél egyébként keresve sem lehetett volna jobb lemezlovast találni, hiszen akik ismerik a munkásságát, tudják, nem áll távol tőle a magyar folklórelemek ötvözése a modern elektronikus ütemekkel. Ezt bizonyítja két albuma, a 2004-es The Silent Partner és a három évvel ezelőtt megjelent Holidays In The Shade is. (Erről beszélt egy lapunknak adott 2010-es interjúban is – a szerk.) DJ Bootsie egyébként úgy került képbe, hogy a tavalyi Gombold újra! nyitóakkordja az általa csak Lovas számnak nevezett, Horseriders Toward the Abyss című szerzeménye volt, ami ugyanazt valósítja meg zeneileg, mint a Gombold újra! rendezvény a divat szempontjából, azaz magyar hagyományokat jelenít meg a mai magyar modern világban.

Azt persze talán nem is kell hangsúlyoznom, hogy egy divatbemutató sikere – túl a modelleken, a kivetítőkön, a látványon és a fényeffekteken – nagyban függ a zenétől is. Így lesz teljes a kép. No, ez a kép nekem teljes volt, sőt mi több, élvezetes. A ritmusok szépen csúsztak egymásba, patent összhangba hozták a látottakat a hallhatóval. Külön tetszett, ahogy az elektronikus zenére Kiss Árpád virtuóz trombitajátékkal „rásegített”.

Visszatérve az előkészületekre, Bootsie elárulta, hogy a munka már hónapokkal a rendezvény előtt elkezdődött. A szervezőkkel, Lukács Gabival és Lakatos Márkkal, rengeteg számból válogattak, elsősorban olyan darabok közül, amelyek passzolhatnak egy ilyen rendezvényhez. A bemutató két felvonása közül az elsőben, a már ismert tervezők bemutatóin, a számokat szinte egytől egyig maguk a divattervezők kérték, ám a pályázók munkái alatt hallható zenéket már teljes egészében ő válogatta. A GÚ versenyprogramjában résztvevők ruháit március közepén látták először, addig csak puhatolóztak, hogy mi az a hangvilág, amely beleillik a profilba. Két hete azonban elkezdték összeállítani a konkrét számlistát, megnézték, kinek hány ruhája lesz, és azokhoz milyen számok illenének, ennek rendelték alá a zenei aláfestést. Mint megtudtuk, a rendezvény számlistáját április 10-től, egy mix formájában is le lehet majd tölteni DJ Bootsie honlapjáról.

Vilinek egyébként már a kezdet kezdetén tetszett az ötlet, hogy élőben zenéljen a bemutató alatt, különben – ahogy fogalmazott – nem vállalta volna el. Mint mondta, tanulságos kitérő volt, szívesen részt venne még hasonlóban, bár ez klasszikusan nem az ő világa. Más miatt kezdett el zenélni. A Gombold újrát viszont a szívügyének tekinti. Úgy véli, jövőre is lehet még újdonságokat belevinni a zenei részbe, főleg, hogy nagyon szerette ezt a stábot, akikkel itt együtt dolgozhatott.

 


 

Új album a láthatáron. Ha már beszélgettünk, kíváncsiak voltunk arra is, mi újság Bootsie-lemez fronton. Mint megtudtuk, az új album készülőben, a rengeteg vázlat közül hat darab van most „játékban”. A tervek szerint a fanatikusok jövő február környékén vehetik kezükbe majd a várhatóan egy tucat felvételt tartalmazó, jelenleg Madjar Bushido munkacímen futó DJ Bootsie-korongot. Emellett Vili az új, jelenleg félkész állapotban lévő Zagar-album munkálataiban is részt vesz. A nemsokára induló fesztiválszezonra való tekintettel persze az is érdekelt bennünket, mely szabad ég alatti táncos mulatságon bukkan fel az idén. Mint megtudtuk, egyelőre a konkrétumok még nem ismertek, de mindenképpen fellép majd több ilyen rendezvényen is. Az azonban biztos, hogy az április igen mozgalmas lesz, úgyhogy kedves DJ Bootsie-hallgatók, hegyezhetitek a füleiteket! A teljesség igénye nélkül Vili e hónap 20-án a Toldi moziban keveri majd a lemezeket a Titanic filmfesztivál záróbuliján, 27-én egy akusztikus koncert keretében nyolc zenésztársával együtt lép fel a Kodály Methodon a Merlinben. Egy napra rá a veszprémi egyetemi napokon tekeri a lemezeket vizuális jobbkezével, Kemurival, míg a DJ Bootsie Quartet április 30-án az A38 hajó 9. születésnapján a teraszon ad koncertet.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.