Kuriózum a Kiscelli Múzeumban

Karczag Eszter

2012. június 11., hétfő 12:30, frissítve: hétfő 14:42

Kétéves a Street Fashion Budapest, én pedig múzeumba kerülök. Programajánló.

Hihetetlen, ahogy repül az idő. Két évvel ezelőtt épphogy megszereztem az első diplomám és elkezdtem komolyabban érdeklődni a divat iránt, míg a Kiscelli Múzeumban Simonovics Ildikó divattörténész/muzeológus belevágott egy nagyszerű kezdeményezésbe, amellyel végre egy kicsit nagyobb ablakot nyithatunk a világra. Az utóbbi két évben mindennapos szerepet töltött be az én, illetve további több tízezer rajongó és felhasználó életében a Street Fashion Budapest néven futó kísérleti kutatóprojekt. Együtt fejlődtünk, a mi kis hazai Lookbookunk lett. Ez alatt az idő alatt számos sajtómegjelenést, két „civil divatbemutatót” és részben egy könyvet is maga mögött tudhat az ötlet szülőanyja, s nem mellesleg az őt támogató aktív háttércsapat.

Lufi a '30-as évekből és az SFB első divatbemutatójának napjáról, 2011-ből
Fotók: fortepan.hu - streetfashionbudapest.hu

Mára már szinte elvárt, hogy az SFB újabb és újabb megmozdulásokkal álljon elő, amivel még inkább elérheti azt a közönséget is, akik eddig nem kapcsolódtak bele e zárt közösség életébe, és amivel támogathatja a fiatalokat saját stílusuk felvállalásában, túlharsogva a hétköznapi intoleranciát. Az idei nagy esemény egy kiállítás lesz, száz év magyar divatját gyűjtve össze. A tematika a régi és az új egymás mellé helyezése, ami azért is frappáns és egyben teljesíthető koncepció, mert a XX. század szinte mindegyik nagyobb divathulláma megismétlődött az utóbbi évtizedben. Főleg az idei évet jellemzi az eklektika ebben a tekintetben, hiszen az '50-es évek „amerikai háziasszony” stílusától – sőt, a '40 évek ceruzaszoknyáival és peplumaival – a '70-es hippikorszak hagyatékain át a '90-es évek technós neon színkavalkádjáig minden megengedett.

Szőrme vs. műszőrme
Fotók: fortepan.hu - streetfashionbudapest.hu

Személy szerint rengeteget köszönhetek ennek az oldalnak, hiszen bátorítást kaptam, és az esetenként tapasztalt értetlenkedő visszajelzés mellett naponta látom azt is, hogy vagyunk néhányan, akik itthon – számunkra még mindig érthetetlen módon – sokszor cirkuszi majomnak, míg néhány száz kilométerrel nyugatra csupán átlagos fiatalnak számítunk. Mindenesetre szorgalmasan épül a közösség, és lassan kezd látszani egy stabil minőségjavulás is, ami az összeállításokat és a képek minőségét illeti. Mára pedig elegendő archívum gyűlt össze a nagyszabású kiállításhoz is, aminek háttérmunkálatai már hetek – talán hónapok – óta folynak, s amit június 22-én tárnak a nyilvánosság elé a III. kerületben található Kiscelli Múzeumban. Nagyon jól esik, hogy – a két divatbemutatóhoz hasonlóan – ismét beválogattak a legjobbak közé, így a közel félszáz fotópár között az én egyik képem is helyet kap, de természetesen az interaktív kiállításon bárki hozzájárulhat saját divatfotóival a kortárs gyűjteményhez.

 


 

A legfontosabb információk:

STREET FASHION MÚZEUM – utcai divat egykor és ma című kiállítás
a Kiscelli Múzeumban a Fashion Days online vásárlói klub támogatásával.

Nyitva: 2012. június 22. – augusztus 21. között
A kiállítás hétfő kivételével naponta 10–18 óráig látogatható.
Cím: 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.
Telefon: 368-7917

A kiállítás alatt (Június 25–29. és július 2–6.) tábor is lesz 8–13 éves gyerekek számára a múzeum épületében és kertjében.
Téma: divat, építészet, kreativitás!


Facebook event: https://www.facebook.com/events/347980838599436/

Kiscelli Múzeum: www.kiscellimuzeum.hu

Street Fashion Budapest: www.streetfashionbudapest.hu

Fashion Days: www.FashionDays.hu

Gardrób blog a Facebookon: https://www.facebook.com/gardrobblog

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.