Öltöny nélkül: így érettségiztek a balassagyarmati börtönben

MN

2017. május 8., hétfő 18:56, frissítve: kedd 15:10

Ötvenkét fogvatartott kezdett neki a középiskolásokkal egy időben az érettségi feladatsornak – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A közlemény szerint az idei évben 840 fogvatartott folytat általános iskolai, több mint 1100 középiskolai, 40 pedig felsőfokú tanulmányokat, az OKJ-s szakvégzettséget adó képzésekben részt vevő fogvatartottak száma meghaladja a 800 főt.

A büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezett fogvatartottak közül évente átlagosan mintegy 2200-an szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget. Az érettségi vizsga a börtönökben is ugyanúgy zajlik, mint a civil életben: ugyanabban az időpontban kezdik el, és addig is végezhetik a feladatok kidolgozását, mint a civil diákok. Különbség azonban, hogy nem ünneplőben és iskolapadban ülve, hanem egy börtön tantermében, formaruhát viselve adnak számot tudásukról.

Az általános iskola és az érettségi mellett a fogvatartottak számára olyan hiányszakmákban igyekszik a büntetés-végrehajtás gyakorlatorientált képzést biztosítani, amelyek javíthatják a szabadulás utáni munkaerőpiaci esélyeiket. Az elítéltek körében a legkeresettebb szakmák a festő, mázoló, tapétázó, a konyhai kisegítő, a targoncavezető, a bútorasztalos, illetve a kőműves és burkoló.

Az alábbi képriportunk a Balassagyarmati Fegyház és Börtön érettségi vizsgáján készült ma reggel.

Legolvasottabb cikkek