A nap, amikor kitör a tavaszi szünet

MN

2018. március 29., csütörtök 06:50, frissítve: csütörtök 12:25

Bár a húsvét és vele együtt a nyulak is megállíthatatlanul közelednek, olyan könnyen azért nem adják magukat, hogy egyből az ölünkbe ugranának: ezt a hétköznapot a négynapos ünnep előtt még ki kell bírni.

De nem mindenkinek. A csemeték máris örülhetnek a tavaszi szünet első napjának, azoknak a szülőknek a legnagyobb bánatára, akiknek még – akár egy normális csütörtökön – ma is dolgozniuk kellene, és csak annak fejében engedték el őket a munkahelyükről, hogy szabadságot vettek ki nagycsütörtökre. Az iskolai szünet egyébként április ötödikéig tart, tehát ahol lehet és szükséges, ideje a nagyszülőket is mozgósítani.

A mai napon kiderül, mit tehet egy nemzetbiztonsági bizottság, ha a kormánypárti képviselők sorozatosan bojkottálják az összehívott üléseket. A Fidesz ugyanis bejelentette, hogy a „Soros-veszély” miatt ma sem megy el a Kósa Lajos ügyét, a gyémántügyet, valamint a kiutasított, magát diplomatának álcázó orosz hírszerző ügyét megtárgyalni szándékozó képviselők zárt tanácskozására.

Az ülés másik talánya, hogy az illetékes miniszterek vajon tiszteletüket teszik-e a várhatóan féloldalas megbeszélésen, vagy egyszerűen ők is negligálják az ellenzéki kíváncsiskodást.

Koffein hírlevél – Kezdje velünk a napot!

Ha feliratkozik a Koffein hírlevélre, minden hétköznap reggel megkapja a teljes reggeli cikket postaládájába.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ami a mai kampányprogramot illeti, a Fidesz Békéscsabán erősíti a szavazóbázisát, ahol előbb Szijjártó Péter külügyminiszter a helyi kormánypárti jelölttel, Herczeg Tamással közösen lép a mikrofonok elé, majd este Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő tesz eleget Herczeg vacsorameghívásának a Kornélia étteremben.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok ügyvivője és Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja azt ígérték, hogy ma Pest megyében, Turán „zár alá veszik a Tiborcz-vagyont”. Erről a Schossberger-kastély bejárata előtt fognak bővebben beszámolni.

Közben Nyíregyházán ünnepélyes állampolgári eskütételre kerül majd sor – azért lesz ünnepélyes, mert a magyar állampolgárságot szerzők között a húszezredik honosított ember is jelen lesz Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával együtt.

Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus a Gecsemáné-kertben búcsút vett tanítványaitól, szeretete jeléül megmosta a lábukat, és felkészült az áldozathozatalra. Délután Ferenc pápa erre emlékeztetve egy római börtön rabjainak lábát mossa majd meg. Este Budapesten, a Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros főpapi olajszentelési szentmisét mutat be, és a szertartás alkalmával megújítja a főegyházmegye papságának papi ígéreteit is.

Nem lehet véletlen, hogy a Menhely Alapítvány éppen ezen a napon jelenti be, hogy felmérései szerint „négy hajléktalan közül három lakásban élhetne”. 

A világpolitika sem áll le: Binali Yildirim török miniszterelnök Bosznia-Hercegovinába látogat, Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja pedig Oroszországba repül. 

Idehaza lesz ma dolguk az íróknak is elég: este Nyáry Krisztián nyitja meg a 36. Magyar sajtófotó-kiállítást a fővárosi Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, Bartis Attila, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja pedig székfoglaló előadást tart a Magyar Tudományos Akadémián.

És hogy a csemeték a nyúl érkezéséig valahogy átvészeljék, a Magyar Természettudományi Múzeum egész napos, zenés-vetítéses rendezvényén azt is elárulja nekik, melyik állat az év emlőse az idén. De mi már előre megtudtuk: a földikutya.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.