Ma eldől, melyik párt lesz az első a szavazólapon

2018. március 6., kedd 06:20, frissítve: kedd 08:35

Már csak 34 nap van hátra az országgyűlési választásig. Zajlanak az előkészületek. Ma a Nemzeti Választási Bizottság ülésén eldől, hogy a pártok milyen sorrendben szerepelnek majd a szavazócédulákon. Ez mellékes körülménynek tűnhet, de a közvélemény-kutatások kérdőíveinek készítői tudják, hogy nem az. Persze a választást valószínűleg nem az fogja eldönteni, hogy ki kerül az első helyre, és ki süllyed el a lap alján, hanem az, hogy kinek sikerül szíven találnia a polgárokat a mondanivalójával. És ki tudja eltemetni a választók tudatalattijába a gyötrő kételyeket.

Végigolvasva a mai nap eseményeit, arra a következtetésre juthatunk, hogy a kampány nem forgatta fel fenekestől a közbeszéd tematikáját. A kormány továbbra is a migráció és a demokratikus legitimáció nélküli háttérhatalom gonosz tettei köré építi fel az üzeneteit. Mindezt egy kis gazdasági sikerpropagandával fűszerezi. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) például ma tart  tart gazdaságpolitikai fórumot Gazdasági évnyitó címmel. A rendezvény előadói nem akárkik: Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György, az MNB elnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Parragh László, az MKIK elnöke. Hogy mi fog elhangzani a fórumon, azt nem nehéz kitalálni. Hogy mire nem terelődik majd túlzott figyelem, azt sem. A bérekről és a munkaerőhiányról valószínűleg szó esik majd, az elvándorlás okairól és az államadósságról nem biztos. Az illegális migráció fenyegetéseiről is biztosan elhangzik egy s más, a letelepedési kötvényekről nemigen. Az uniós pénzek felhasználása mellett nem lehet szó nélkül elmenni egy gazdasági fórumon, az előre lezsírozott, a nemzeti burzsoázia építésének oltárán feláldozott milliárdokról viszont bölcsebb, ha hallgat a kormányzat. Szóval van itt téma bőven. Már csak az a kérdés, hogy Matolcsy György milyen új vízióit osztja majd meg a nagyközönséggel. A jegybankelnök fantasztikus adottságokkal bír, miniszter korában egyetlen elejtett félmondatával egész ágazatokra tudta ráhozni a szívbajt minden előzmény nélkül. Igaz, kampányidőszakban a spontaneitás kerülendő, Matolcsy György viszont nem az az ember, aki visszafogja magát, ha valami kikívánkozik belőle. Érdemes figyelni a szavaira.

migráció egy másik eseményen is szóba kerül majd. A Migrációkutató Intézet szakmai workshopot tart, amelynek címe: Az irreguláris migráció gazdaságtana – hoz vagy visz? Ez alapján arra számíthatunk, hogy végre a tudományos elemzés medrébe terelődik a téma, az előadók pedig szakmai érveket sorakoztatnak majd fel a szabályozatlan bevándorlás mellett és ellen. Persze nem kell meglepődni, ha az ellenérvek sora lesz a hosszabb. Arról viszont nem szabad elfelejtkezni, hogy a migráció hasznos is lehet, különösen azoknak, akik zsebre tehetik a letelepedési kötvényekből származó hasznot. És azokról se feledkezzünk meg, akik szavazatok tízezreit köszönhetik majd a migránsoknak az áprilisi választáson. A két halmaz metszete nem üres halmaz.

Ma van a nemzetközi energiatakarékossági világnap. Hogy Magyarország hogyan teljesít ezen a téren, arról mai lapszámunkban olvashatnak. Előzetesnek legyen elég annyi, hogy míg az európai országok energiafogyasztása folyamatosan csökken, addig Magyarországé nő. Idehaza ugyanis – főként a lakosság esetében – hiányoznak a felhasználás hatékonyságának növelését ösztönző programok.

Koffein hírlevél – Kezdje velünk a napot!

Ha feliratkozik a Koffein hírlevélre, minden hétköznap reggel megkapja a teljes reggeli cikket postaládájába.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az európai uniós tagság és a bővítés ígérete úgy tűnik, jót tesz a Balkánon élő népeknek. Erre abból lehet következtetni, hogy mindannyian megpróbálnak dűlőre jutni a vitás kérdésekben. Bár a problémamegoldás lassan halad, hiszen rengeteg a nézeteltérés, azzal nem lehet vádolni őket, hogy nem ülnek egy asztalhoz egymással. Ma Aleksandar Vucic szerb és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök, valamint Dragan Covic, a háromtagú boszniai államelnökség soros elnöke találkozik Mostarban, hogy az országok között fennálló nyitott kérdésekről, elsősorban a határvitákról tárgyaljon.

 

Már tét nélküli összecsapáson fogadja a Liverpool a Portót a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős visszavágóján, az első mérkőzésen az angol alakulat mindent eldöntött, 5-0-ra győzött. Annál kevésbé formaság a PSG–Real meccs, amely 1-3-ról indul, a párizsiaknál ráadásul nem áll rendelkezésre a brazil Neymar. A találkozók 20.45-kor kezdődnek.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.