Míg mi megfagyunk, a lengyel kormányra ledobhatják az atombombát

2018. március 1., csütörtök 06:20, frissítve: csütörtök 09:08

Március 1-je van, elvileg a meteorológiai tavasz első napja, de ezt ma biztosan nem fogjuk észrevenni, hiszen épp a tél leghidegebb éjszakáján vagyunk túl. Hajnalra a meteorológiai szolgálat majdnem az egész országra sárga, a délnyugati megyékre pedig narancs figyelmeztetést adott ki, hiszen a hőmérséklet −20 Celsius-fok alá is csökkenhet. Nappal se reméljünk többet −2, −7 foknál, délen-délnyugaton ehhez még egy kis havazás is társul majd. Szóval csak óvatosan, figyeljünk egymásra! 

Egyébként Szent Dávid napja van, ami Wales nemzeti ünnepe is, sőt még ez a nukleáris fegyverek elleni harc nemzetközi világnapja. 1917-ben ezen a napon fogták perbe Babits Mihályt a Fortissimo című, háborúellenes verséért, három évvel és egy vesztes háborúval később ezen a napon választották Magyarország kormányzójává Horthy Miklóst. Ráadásul ma van a születésnapja Justin Bieber kanadai énekesnek és botrányhősnek is.

A nagy hidegben – vagy a hódmezővásárhelyi eredmények miatt – mintha befagyott volna a magyar belpolitika is, pedig elvileg kampány van. Elég jellemző, hogy a kormányoldalon a legnagyobb eseménynek az ígérkezik, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja osztrák kollégáját. Karin Kneissl később „A földrajz visszatérése” címmel tart előadást az Andrássy Egyetemen.  

Koffein hírlevél – Kezdje velünk a napot!

Ha feliratkozik a Koffein hírlevélre, minden hétköznap reggel megkapja a teljes reggeli cikket postaládájába.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Gyurcsány Ferenc délután Salgótarjánban mondja el, hogy „Orbánnal nincs alku”, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje viszont Budapesten tart korrupcióinfót, amelyen „az ellopott oktatási reform” lesz a téma, no meg a Klik elherdált milliárdjai.

A nap legjobban várt világpolitikai eseménye feltehetően Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő beszéde a parlament két háza előtt. Ott is kampány van, Putyinnak fontos felráznia az oroszokat, mégiscsak jó lenne, ha nem fulladna érdektelenségbe a választás, amin úgyis ő nyer. A beszédben talán azoknak az európaiaknak is üzen valamit, akik tartanak az egyre harciasabb orosz külpolitikától. 

Közben Szófiában Jean-Caude Juncker, az Európai Bizottság elnöke találkozik a tagjelölt országok vezetőivel. Kritikusai szerint Juncker felelőtlenül ígérget EU-tagságot, hiszen a bővítésre semmi reális esély. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig Londonban egyezkedik Theresa May brit miniszterelnökkel a brexit részleteiről.

Strasbourgban ugyanakkor az unió belső bajaival foglalkoznak: Budapesten is biztos figyelnek arra, mi lesz a szavazás kimenetele a Lengyelország ellen alkalmazandó 7. cikkely ügyében – ez az egyetlen igazi EU-s szankció egy tagállam ellen, nem véletlenül hívják nukleáris opciónak, és a magyar kormány ellen is be van már készítve egy hasonló eljárás a jogállam lebontása miatt. 

Kora délután Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára nyitja az Afrika Expót. Mielőtt bárki megijedne, nem afrikai migránsokat hoznak a Hungexpo A pavilonjába, ez inkább egy utazási kiállítás, minket akarnak elcsábítani a fekete kontinensre. Hajrá!

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.