Ni hao! A kínai kormányfő látogatásával ma nehéz nap virrad Budapest népére

2017. november 27., hétfő 06:05, frissítve: hétfő 13:05

A mai naptól szerdáig Budapest keletre nyit, egészen pontosan Kínára figyel. Hétfőtől szerdáig a magyar fővárosban rendezik meg ugyanis Li Ko-csiang kínai miniszterelnök és tizenhat kelet-közép- és kelet-európai ország kormányfőinek (16+1) csúcstalálkozóját. 

Li Ko-csiang már tegnap megérkezett Budapestre, kormánydelegációjának gépe vasárnap délután landolt a Liszt Ferenc repülőtéren.

Vasárnap este pedig vacsoráját a kínai kormányfő az őt fogadó Orbán Viktor miniszterelnökkel költötte el a budai várnegyedben lévő Alabárdos étteremben. Erről egy szép fotóval is kedveskedett az MTI-nek a Miniszterelnöki Sajtóiroda:

 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Li Ko-csiang kínai kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Alabárdos étteremben 2017. november 26-án
 MTI
 

A budapestiek közül lesznek persze, akik nem feltétlenül lelkesednek majd a csúcstalálkozóért. A kínai miniszterelnök és más külföldi vezetők látogatása ugyanis hétfőtől szerdáig lezárásokat és forgalomkorlátozásokat jelent majd a kiemelt biztonsági intézkedések miatt. 

Koffein hírlevél – Kezdje velünk a napot!

Ha feliratkozik a Koffein hírlevélre, minden hétköznap reggel megkapja a teljes reggeli cikket postaládájába.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ráadásul sok hűhó, ha nem is egészen semmiért, de egyelőre nem túl sokért. A hangzatos szavak és a nagy horderejű bejelentések ellenére ugyanis a számok azt mutatják, egyelőre stagnálnak a két ország gazdasági kapcsolatai: Magyarország súlya egyre kisebb Kína külföldi befektetései között, és hazánk is mindinkább piacot veszít a távol-keleti országban. 

A belgrádi gyors

Az is kérdéses, hogy Peking szempontjából mennyire nevezhető sikeresnek eddig a 16+1 program néven ismert partnerségi projekt. Vannak olyan hangok, amelyek szerint Kína eleve igencsak félreértette a térséget, amikor és ahogyan megpróbált az orosz és a nyugati érdekszféra között Kelet-Európában hídfőállásokat kiépíteni. 

Némi reményre adhat okot, hogy ma írnak ki közbeszerzési eljárást az egyik presztízsberuházásnak számító projektben: a Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújításáról. Ez a Peking által támogatott pályafelújítási terv az utóbbi években valóságos szimbólumává vált Magyarország „keleti nyitásának” (a tervek szerint a kínai árucikkek majd ezen a vasútvonalon zúdulhatnak konténerekben Európa belseje felé), de egyelőre nem a legjobb értelemben. Sok sebből vérzik ugyanis a projekt: uniós vizsgálat, magas költségek, megkérdőjelezhető kihasználtság, versenyképes alternatív útvonalak szerepelnek az ellenérvek között. A kínai miniszterelnök látogatása talán most lökést ad a 750 milliárd forintba kerülő vasútépítésnek. Biztos, ami biztos, azért Budapest határából ma délután ünnepélyesen útnak indítanak egy tehervonatot Kínába.

A nap során Matolcsy György MNB-elnök is szerephez jut: a Magyar Nemzeti Bank szimpóziumát nyitja meg, ahol kínai illetékes részvételével az MNB „Renminbi-kezdeményezés” nevű programjáról tanácskoznak. (Ez a program hivatott arra, hogy a kínai devizában való elszámolást és értékpapír-tranzakciókat lehetővé tegyék, illetve megkönnyítsék.)

A Magyar Művészeti Akadémia művészetelméleti tagozata eközben hétfőn kétnapos konferenciába kezd, amelynek címe (minden bizonnyal csak véletlen egybeesésről van szó): Keleti hatások és motívumok a magyar művészetben.

Azonnali kérdésekre válaszol Orbán Viktor

Ami a magyar belpolitikát illeti, unatkozni ezen a téren sem fogunk: a parlamentben az interpellációkat követően, várhatóan 16 órától, Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésekre válaszol. A lajstromba vett kérdések szerint mások mellett Vona Gábor, Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Volner János is csatasorba áll.

Ezt követően a Momentum Mozgalom két budapesti jelöltje este a belvárosban tart programbemutatót, de a sajtót talán jobban érdekli majd, hogy a momentumosok szakpolitikai stábja a civiltörvény visszavonásáért indított aláírásgyűjtési akció első hetét is értékeli.

A tibeti zászlóval óvatosan a nap folyamán!

A Budapesten közlekedők egyébként a BKK oldalán kimerítő tájékoztatást kaphatnak a 16+1 tanácskozás miatti forgalomkorlátozásokról és lezárásokról.

Ha viszont tibeti zászlót is vinnének magukkal, legyenek óvatosak: a 444 híradása számolt be arról, hogy ebből már akadt problémája tegnap egy pesti polgárnak, akit rendőrök rohantak meg, amikor egy ilyen lobogóval próbált meg tiltakozni az elhaladó kínai delegáció gépkocsioszlopa előtt.

A nap idézetét

pedig természetesen a Piszkos Fred, a kapitányból választottuk:

„Aszután áll, hogy egy uralkodó, bizonyos Bonepárti aszt mondta, hoty kenyérrel és vassal Kínáig is eljut Franciaországból. Asz nem kunszt. Próbálja meg egy vas nélkül, ahogy én szoktam.”

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.