Stop Soros, a közös kasszánk állapota és Tiborcz minden mennyiségben

2018. február 21., szerda 06:20, frissítve: szerda 08:47

A politika iránt fogékonyak dörzsölhetik a tenyerüket! Mutatjuk, mi várható ma.

Itt a tél, ami így február végéhez közeledve nem is olyan meglepő, ám az, hogy voltaképpen most kezdődik csak igazán, már inkább. Budapest már kedden behavazódott, és ma is várható utánpótlás, valamint fagypont környéki hőmérséklet. Ennek megfelelően zajlik tovább a téli olimpia is (igaz, nem Magyarországon), még mindig ott vagyunk a helyszínen, szállítjuk a friss híreket, riportokat, közöljük tudósítónk benyomásait. Szerdán egyébként utolsóként Tóth Ivett mutatkozik be a női műkorcsolyázók rövidprogramjában. Az UTE 19 éves sportolója az öt, egyenként hatfős csoportból a harmadikban lép jégre, méghozzá másodikként. A sorsolás alapjában véve kedvező Tóth Ivett számára, mert nem szeret a csoport legvégén korcsolyázni. Ahhoz, hogy a pénteki kűrben is érdekelt legyen, a legjobb 24-ben kell zárnia a rövidprogramban. A tavalyi világbajnokságon sikerült neki, 20. helyével szerezte meg a kvótát a dél-koreai játékokra.

Itthon közben – ha már sporttal kezdtük – fölébredt téli álmából a honi futball, ma ETO FC Győr (II.)–Balmazújváros, MTK Budapest (II.)–Sényő FC (megyei I.) és BFC Siófok (II.)-Budapest Honvéd meccsek következnek. De lesz tenisz is, folytatódik ugyanis a Hungarian Ladies Open. Stollár Fanni és Babos Tímea ütöget majd, előbbi kevesebb, utóbbi nagyobb eséllyel játszik a győzelemért.

De forduljunk rá a politikára!

Budapesten ülésezik a parlament, a képviselők tovább vitatkoznak a „Stop, Soros!” törvénycsomagról. Az MSZP eközben a háziorvosi ellátást, az önkormányzati dolgozókat és úgy általában az önkormányzatiságot mentené meg, illetve törvénnyel kényszerítené Orbán Viktort miniszterelnök-jelölti vitára, és ajtót mutatna az oligarcháknak, például Tiborcz Istvánnak, a kormányfő vejének. Szintén döntenek Hadházy Ákos LMP-társelnök mentelmi jogáról, ő állítólag a nemzeti konzultációt „rágalmazta”. Kizárt, hogy kiadják a képviselőt, pedig bizonyára szórakoztató volna egy ilyen eljárás. A zöldpárt másik társelnökére, Szél Bernadettre pedig Kövér László házelnök szigora sújthat le, amiért megsértette a házszabályt. Szó lesz még az isztambuli egyezmény elfogadásáról (szintén szocialista és LMP-képviselőknek köszönhetően – beszédes, hogy ők mind nők), illetve fideszes honatyák jóvoltából „a Lengyelország melletti kiállásról Brüsszel nyomásgyakorlásával szemben”. A jelek szerint már Varsóban is nekünk kell megállítanunk Brüsszelt – vagy mi.

Mindeközben ülésezik a parlament költségvetési bizottsága is, ahol elvileg szó esik majd letelepedési kötvényekről, rászoruló gyermekek szünidei étkeztetéséről, szociális tűzifáról is, és Hadházy Ákos egy, „a közpénzből finanszírozott propagandát megtiltó” törvényjavaslatot is megpróbál tárgysorozatba vetetni – vélhetően kevés sikerrel.

Tiborcz Istvánról nemcsak a Parlamentben, hanem a képviselői irodaházban is szó lesz, mármint nyilvánosan is, itt Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető tart tájékoztatót „Vejbotrány: a bíróság első fokon döntött, az OLAF-jelentéseket ki kell adni” címmel. Valószínűleg inkább vőbotrányra gondolhatott, ennél azonban fontosabb a dolog tartalmi oldala. Jó szövevényes, és több értelemben is sötét ügy ez, aki részletesebben tájékozódna, annak azt ajánljuk, kattintson ide.

Koffein hírlevél – Kezdje velünk a napot!

Ha feliratkozik a Koffein hírlevélre, minden hétköznap reggel megkapja a teljes reggeli cikket postaládájába.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Röviden a további kínálatból:

 • 170 éves a honvédség, ebből az alkalomból Áder János köztársasági elnök és Simicskó István hadügyminiszter is ünnepélyes keretek között parádézik.
 • Németh Szilárd – akit teljesen fölösleges bemutatni, de most éppen az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöki sapkáját húzza majd a fejére – megtekinti a Készenléti Rendőrséget, majd elmondja, mit látott.
 • Karácsony Gergely, az MSZP–P miniszterelnök-jelöltje elárulja, hogyan mentené meg a devizahiteleseket. (E tekintetben Vona Gábor egy nappal előzött.)
 • Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke megkezdi a választási ajánlások Vas megyei gyűjtését, és sajtótájékoztatót tart.
 • Szigetvári Viktor, az Együtt kormányfőjelöltje bejelenti, hogy elindult szabolcsi kampányuk. (Jobban belegondolva, ha ezt külön be is kell jelenteni, ott valami baj lehet.)

 

 • Gyurcsány Ferenc tovább mantrázza, hogy Orbánnal nincs alku; ezúttal Nagykanizsán.
 • Budapesten ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, mindenféle ingatlanügyekről, elektronikus jegyrendszerről és például arról is szó lesz, hogy nevezzenek-e el teret Minszkről, Fehéroroszország fővárosáról (ha már Moszkva tér pillanatnyilag nincs).
 • A Transparency International (azaz Soros!) Berlinben közzéteszi éves rendes korrupciós jelentését.
 • Alkatrészgyár létesítését jelenti be Debrecenben a Continental, 450 munkahelyet hoznak létre.
 • Részletes adatokat közölnek az államháztartás központi alrendszerének 2018. január végi helyzetéről. 

 • Julie Bishop ausztrál külügyminiszter látogatása alkalmából kerekasztal-megbeszélést szervez befektetési lehetőségekről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
 • Tatán a kulturális és közösségi terek fejlesztéséről sajtótájékoztat Michl József polgármester, ami csak azért érdekes, mert Top-pénzeket érint, az ezekkel kapcsolatos visszaélésekről pedig már többször írtunk, például itt.

Eközben külföldön:

 • Holland kollégájával, Mark Ruttéval tárgyal Theresa May brit kormányfő , valószínűleg elsősorban brexitügyben.
 • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szerbiába és Szlovéniába látogat.
 • Donald Trump amerikai elnök diákokat és tanárokat fogad a tizenhét halálos áldozatot követelő floridai iskolai lövöldözés után – kiderül, szóba jöhet-e a fegyvertartás szigorítása.
 • Folyik Törökország Afrín elleni offenzívája és a kelet-gútai, mészárlásnak beillő ostrom Szíriában, a fejleményekről beszámolunk.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.