Tíz éve szavaztuk le Gyurcsány ötletét

2018. március 9., péntek 06:20, frissítve: péntek 09:04

Orbán Viktor, Kövér László, Lázár János, Szijjártó Péter, Hende Csaba, Fazekas Sándor, Kósa Lajos – ők mind hakniznak ma. Mit is mondhatnánk? Dübörög a kampány. Mutatjuk, mi jön ma.

Március 9-e van, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat eltörlő népszavazás tizedik évfordulója. Kétségkívül fontos jubileum ez, ám ennél nagyobb izgalmakat is tartogat a nap.

Délben például hivatalosan megnyitják a XII. Téli Paralimpiai Játékokat a dél-koreai Phjongcshangban.

Számos prominens kormánypárti politikusunk haknizik ma, köztük

 • maga Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a 8-as főút Várpalotát elkerülő szakaszát adja át egy polgármesterrel és egy parlamenti államtitkárral az oldalán. Kíváncsian várjuk, ez alkalomból vajon sikerül-e valahogy migránsoznia. Az mindenesetre borítékolható, hogy kampányolásra fogja felhasználni a jeles eseményt, de ezt így kevesebb mint egy hónappal a választás előtt nem is lehet neki felróni. Tegnap a nőnap alkalmából vétette észre magát.
 • „Fellép” aztán Kövér László is. A Fidesz élő lelkiismerete Az 1568. évi tordai vallásszabadság törvénye és a magyar unitarizmus című konferencián mond köszöntőbeszédet.

 • Az eseményt ráadásul Lázár János nyitja meg. Hogy még tovább bonyolódjon a történet.
 • Pintér Sándor belügyminiszter osztrák kollégájával, Herbert Kickllel tárgyal, majd sajtótájékoztat. Jó eséllyel Lázár bécsi vesszőfutása is téma lesz (valamint, persze, a migráció).

 • Fazekas Sándor sem maradhat ki a jóból: az agrárminiszter hivatalosan lezárja a furmint évét, és bejelenti 2018 bogár szőlőfajtáját.

Koffein hírlevél – Kezdje velünk a napot!

Ha feliratkozik a Koffein hírlevélre, minden hétköznap reggel megkapja a teljes reggeli cikket postaládájába.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 • Szijjártó Péter Kósa Lajossal vállvetve teszi le a National Instruments új, 5,5 milliárd forintos épületének alapkövét Debrecenben.

 • Hende Csaba országgyűlési alelnök a Nemzeti Választási Bizottságba delegált nemzetiségi tagok esküokmányát adja át a parlamentben.

Lássuk az ellenzéket

 • A Civitas Intézet antikorrupciós konferenciáján elvileg az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt, a Momentum és a Jobbik megfelelő szakpolitikusa is ott lesz – a Fideszé mellett. Beszámolunk a fejleményekről
 • A jobbikos Pakusza Zoltán szerint új (cigány)telepek létrejöttéhez asszisztál a Fidesz Miskolcon, erről sajtótájékoztat délelőtt.
 • Lukács Attila szintén jobbikos képviselőjelölt pedig azon elmélkedik majd, hogy „a Fidesz már Pintér Sándort is migránsok befogadásával vádolja-e”. Nos, ez mindenesetre izgalmasan hangzik.

Ezenkívül

 • ülésezik a Nemzeti Választási Bizottság, újabb (kamu)pártokat vehetnek nyilvántartásba, illetve jogorvoslati kérelmeket bírálnak el;

 • a Központi Statisztikai Hivatal a külkereskedelem alakulásáról közöl friss, januári adatokat;
 • tárgyalnak az Európai Unió igazságügyi miniszterei;
 • Emmanuel Macron francia elnök Indiába,
 • Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Litvániába látogat.

Választás utáni, kormányalakítási fejlemények várhatók Olaszországban és Németországban, Szlovákiában pedig újabb tüntetések az újságíró-gyilkosság nyomán. A tűzszünet ellenére nyilván folytatódik a szíriai Kelet-Gúta ostroma, illetve tovább göröghet Donald Trump importvámokkal kapcsolatos ámokfutása, valamint pornóbotránya.

És akkor Észak-Koreáról még nem is beszéltünk. Nyugodalmas pénteket kívánunk mindenkinek!

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.