10 fontos könyv a könyvhétről

MN-Összeállítás

2017. június 10., szombat 10:04, frissítve: hétfő 16:02

Szikár és eleven próza, elhallgatott, füstbe burkolózó vagy újbóli fölfedezésre váró költői világok, titkosszolgák, várostörténet és keresztény rock and roll a Magyar Nemzet könyvheti ajánlatai között.

Mészöly Miklós: Az atléta halála

Mészöly Miklós a XX. század második felének legjelentősebb prózaírója – jelenti ki ellentmondást nem tűrően a most újra kiadott, rendkívül ízléses és jó fogású (és magyar kiadóknál szokatlanul végre puha fedeles) kötet fülszövege. Hogy ez így deklarálható-e, kérdés, de hogy Mészöly a legnagyobbak egyike, az vitathatatlan. Ezt bizonyítja Az atléta halála is: ilyen tömör, pontos, filmszerűen eleven, szikár és minden egyes szavával a történet szolgálatában álló, az öncélúságtól tökéletesen mentes prózát kortárs íróink csak elvétve képesek letenni az asztalra. Mészöly-hívek között vita tárgya, hogy a Saulus, a Film vagy Az atléta az életmű csúcspontja, mások szerint Mészöly művészete egyenletes szárnyalás. Akárhogy is, Az atléta halála megunhatatlan és – legyen bármilyen elcsépelt a kifejezés – kötelező olvasmány. (W. Sz.)

Jelenkor Kiadó, 2499 Ft

 

Gérecz Attila összes művei

Könyvesház hírlevél

Minden, ami könyv. A Magyar Nemzet könyv témájú esszéi, kritikái, interjúi heti egyszer e-mailen.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Halála előtt nem sokkal azt mondta, többkötetnyi gondolat van a fejében. Már nem írhatta meg, 27 évesen egy szovjet tank géppuskasorozata kioltotta az életét. Életművét – 45 verset és 14 műfordítást – a börtönben, titokban körmölte, tűvel karcolta papírra. A füveskerti költők körébe tartozó Gérecz Attila nevét évtizedekig kiejteni sem volt szabad, életművét hallgatás övezte. A rendszerváltás után Kárpáti Kamil, majd H. Drechsel Mária gondozásában jelent meg műveinek egybegyűjtött kiadása. Életével kapcsolatban számos félreértés, téves adat látott napvilágot. Rejtegetett, Nyugatra csempészett versei többféle változatban maradtak fenn. Ezeket dolgozta föl és összesítette kritikai kiadásában Hajnal Géza, pontosan rekonstruálva a költő életútját és életművének sorsát. (L. F.) 

Kortárs Kiadó, 3500 Ft

 

Tompa Andrea: Omerta – Hallgatások könyve

Az alapjában véve színikritikusként ismert Tompa Andrea 2010-ben robbant be a magyar irodalomba A hóhér háza című regényével. Három évvel később jelent meg a varázslatosan szép és intelligens Fejtől s lábtól. A XX. század első évtizedeinek Erdélyéről szólt, világháborústul-trianonostul. Érzékeny, okos és nagyon sűrű könyv volt, élő-izgalmas nyelvvel. Legújabb művében újabb korszakot igyekszik megfesteni, közelebb hozni és megérteni a szerző; az Omerta az ötvenes évek szűk levegőjű Kolozsvárjára viszi el az olvasót. Azokba az évekbe, amikor egyre keményedik a kommunista diktatúra, majd végül az ’56-os forradalom közvetlen és közvetett hatásai is utolérik az erdélyi magyarokat. (G. A.)

Jelenkor Kiadó, 4499 Ft

 

Gaal György: Kolozsvár a századok sodrában – Várostörténeti kronológia

Mennyire ismerjük Kolozsvárt? A tanári munkája mellett irodalom- és sajtótörténészként is érdemeket szerzett, ám mindenekelőtt helytörténészként jelentős Gaal György sokévi munkával összeállított kronológiája az eddigi tán legambiciózusabb útikalauz a kincses városhoz. Az adatokban gazdag kiadványt régi térképek, rézkarcok, metszetek és képeslapok teszik még érdekesebbé. Olvasmányosan megírt várostörténetében Gaal György főként a magyar közösség szempontjából örökítette meg majd kétezer év eseményeit. A pénzügytől a művelődésig számos területről közölt kronologikus tényanyag köré színes kultúrtörténeti narratíva kerekíthető. Az eltűnt és újra meglelt Kolozsvár számos arcát bemutató könyv nemcsak hozzánk, rólunk is szól. (V. N.)

Kincses Kolozsvár Egyesület–Kriterion Kiadó, ármegjelölés nélkül

 

Horváth Sándor: Feljelentés – Egy ügynök mindennapjai

Az általa szerkesztett, Az ügynök arcai címmel 2014-ben megjelent kötettel kapcsolatban Horváth Sándor arról beszélt, hogy az ügynökvadászat helyett számára a titkosszolgálati aktákban szereplő emberek motivációinak megértése a fontosabb. Feljelentés című friss könyvében pedig – egy pikareszkszerű életutat követve végig – az ügynöki jelentésekből kirajzolódó látszatvalóság, a besúgásokat jegyzők odaadása és kiszolgáltatottsága, valamint az ebből következően körülöttük képződő különleges hatalmi helyzet, vagyis az ügynökök mindennapjai felé fordul a történész. A kötet egy élete java részében (fel)jelentéseket író férfi nézőpontjából meséli el Trianontól 1989-ig tartó történelmünket. Grófok és vasutasok, tettesek és áldozatok, kieszközölt besúgások és kierőszakolt hallgatások. Egy rövid és sűrű évszázad titkos és tanulságos története rajzolódik ki a kötet lapjain. (V. N.)

Libri Kiadó, 4999 Ft

 

Kovács András Ferenc: Lözsurnál dö Lüniver

Az elmúlt hét év verseit tartalmazza a sokszínű formakultúrájáról, biztos műveltségbeli alapjairól ismert Kovács András Ferenc új kötete. Az erdélyi költő a kortárs magyar líra egyik legfontosabb alakja, akinek ha könyve jelenik meg, az mindig eseményszámba megy. Most, a Shakespeare-szonetteket, dadaista műveket és megannyi más műfaji kísérletet egybefogó Lözsurnál dö Lüniver esetében sincs ez másként. Főszólamként ezúttal a füsttel, annak különféle átváltozásaival; a kötet alcíme, a Füstpanoráma is erre utal. Készülhetünk a jól ismert tragikus megközelítésmódra: a könyv a világegyetem valódi arcával való szembesítést, az illúziókkal való leszámolást ígéri. (L. D.)

Bookart Kiadó, 2890 Ft

 

Havasréti József: Nem csak egy kaland

„Szaszkó iszonyodva nézte, ahogy az óriás egyre alaktalanabb lesz, a bőre egyre feketébb és rücskösebb, roppant hátizmaiból pedig kihajtogatódik két irtóztató szárny.” Havasréti József Nem csak egy kaland című új regényében sosem hihetünk a szemünknek. Egy kutatócsoport új tudatmódosító szert tesztel a szovjet pszichiátria szürke eminenciása, Aron Suler vezetésével. A helyszín Budapest, az időpont: 1973. Az Űrérzékeny lelkek után Havasréti József ismét letehetetlenül izgalmas könyvet írt, amelyben a kommunizmus mindennapjai, a nyugati ellenkultúra, a titkosszolgálati nyomozások vegyülnek a pszichózissal, a mitológiával és a színtiszta őrülettel. Budapest, ahogy még sosem láthattuk, pedig mindig is itt volt körülöttünk. (F. B.)

Magvető Kiadó, 3299 Ft

 

Horváth Gergely: Jézus és a rock and roll

Jézus él, és ezt személyesen tanúsíthatom – mondja Pajor Tamás az Ámen zenekar első lemezén, lezárva és egyben elkezdve egy-egy korszakot a pályáján. Jesus, this is Iggy – ez már természetesen Iggy Pop. Patti Smith már macerásabb: Jézus meghalt valakinek a bűneiért, de nem az enyémekért. Így vagy úgy, de az istenkeresés a rock and rollban gyakoribb, mint gondolnánk, már csak azért is, mert a rhythm and blues alapú rock and roll a gospelből (is) startolt. Óhatatlanul felvetődik ugyanakkor a kérdés a popkultúrával kapcsolatban, hogy „bólogathat-e egy Krisztusban hívő, amikor meghallja a Highway to Hellt. Vagy beindulhat-e a Sympathy for the Devilre? Szerethetjük-e Al Pacinót, amikor eljátssza az ördögöt magát?” Ezek már Horváth Gergely kérdései. Ugyanolyan lebilincselően teszi fel őket, mint amikor a magyar rádiózás egyik csúcspontján a Kultúrfitneszt szerkesztette és vezette. A Jézus és a rock and roll az egyik legjobb könyv, amit az utóbbi években olvastam. (H. Z.)

Athenaeum Kiadó, 3490 Ft

 

Karinthy Frigyes összegyűjtött versei

Mi jut eszükbe elsőként Karinthy Frigyesről? Talán az irodalmi paródiái vagy a Tanár úr kérem, az Utazás a koponyám körül, esetleg a reklámszövegei? Akármelyik legyen is, biztosan előbb ugrik be, mint a költészete, pedig Karinthy Frigyes „a Nyugat egyik legnagyobb költője volt”. Egy 1928-as interjúban elmondta, csak huszonöt verset írt életében, mert rájött, hogy a „költészet komoly dolog”. Ennél végül jóval több költemény született, ám így is csupán két kötete látott napvilágot. Összegyűjtött verseinek pedig most először jelenik meg megbízható szövegű kiadása. Mintha egész életében egy nagy műre készült volna – vélik az irodalomtudósok, ám a nagy mű épp itt van előttünk. Hiszen ahogy a kötet utószavában Keresztesi József fogalmaz: Karinthynál az egyszerű viccek sem azok, aminek látszanak. (F. B.)

Magvető Kiadó, 3699 Ft

 

Szörényi László: Arany János évében – Tárcák és tanulmányok

Szörényi László élőszószerűen kottáz le olvasmányélményeket, esszében emel el a földtől banalitásokat, fordulatos, izzó nyelven tesz vakmerő-átgondolt megállapításokat. A Magyar Nemzet Hétvégi Magazinjában megjelent pipafüstillatú, lendületes tárcái a szelektív hulladékgyűjtőben talált Móricz-kötettől a Madách térig, a könyvfesztiváltól húsvéthétfőig, Szegedtől Rotterdami Erasmusig, Cervantestől Mészöly Miklósig vezetik az olvasót. Az írások közül több is Arany János körül gravitál, ami nem véletlen, elvégre a karcolatok egy része az „annus aureusban”, vagyis a 2017-es Arany-évben készült. Csakúgy, mint a kötet másik nagyobb egységét adó tanulmányok, amelyek között olvashatunk Arany forráshasználatáról, Széchenyi-képéről vagy költői emlékezetéről. A Nap Kiadó Magyar esszék sorozatában megjelent kötet a könyvhét legizgalmasabb bicentenáriumi zsebkönyve. (V. N.)

Nap Kiadó, 3500 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.10.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztők ajánlják

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.