A frikasszé után jött a párna csücske és a vajas puszi

Egy meszely az fél icce – Szabó Magda ízei címmel jelent meg az írónő családi receptjeit tartalmazó kötet

2017. február 2., csütörtök 20:51

Kilenc évvel Szabó Magda halála után az írónő hagyatékából előkerült két receptes könyv. A 1800-as évek végéről származnak az első bejegyzések a régebbi füzetben, Jablonczay Gizella szakácskönyvében. Ő volt Szabó Magda édesanyjának nagynénje, akit a családban csak Melindaként emlegettek. És ő a Régimódi történet egyik kulcsfigurája, akiről Szabó Magda megírta, miként csábította el anyja első férjét, Majthényi Bélát. „…a zseniálisan főző Melinda olyan ételeket bűvészkedett az asztalra, amitől Kis- és Nagybéla tapsolva fogadtak, anyám különös csodának lett a tanúja. Melinda … eltalálta a varázsszót, amire a megalázott tudat és a beteg test feléledt.”

A másik kézírásos hagyaték szerzője ismeretlen. Családi receptgyűjteményként aposztrofálják, amelyben a rokonok által kitalált és lejegyzett fogások sorakoznak Mayer nénitől, Szabó Lenkétől (az írónő anyja) és Mámikától. A Jaffa Kiadó Egy meszely az fél icce – Szabó Magda ízei címmel jelentette meg a két receptúragyűjteményt, amelyet végiglapozva a két világháború közötti polgárság háztartásába leshetünk be, megismerhetjük a kor étkezési szokásait.

 

A magyar konyhaművészet is megsínylette az ötvenévnyi elnyomást, pedig – ahogy Jablonczay Gizella szakácskönyvének receptjeiből kiderül – egykor a francia konyha hagyományait követve alakították a menüket a polgári háztartásokban. Abban a korban alapvető volt a halfogyasztás, ahogy a velőt és a libamájat is rendszeresen ették, de Szabó Magdáék családjában a drága alapanyagok sem hiányoztak a kamrából. Mindig volt otthon elég parmezán, mandula és trüffel, azaz szarvasgomba, ami akkoriban szinte hétköznapinak számított, de sonkapuding, mikádószelet és nyúlszalámi is került az asztalra.

A leírások közös háttértudást feltételeznek, hogy a háziasszony pontosan tudja, mit jelent beglazírozni, mi is a bouillon és az escalope, mitől lesz igazán ízletes a garnírung. Mindenki tudott az orosz krémtortához hasonló rüssich elegantot készíteni, ahogy a frikasszé is szerepelt a heti étrendben. A receptek több mint kétharmada valamilyen édesség, a bonyolult tortáktól az egyszerű kekszekig minden fellelhető benne: párna csücske és pergeltmandula-torta, zöld fagylalt és a vajas puszi, de a likőrök és pálinkák készítésének fortélyait is megismerhetjük. Ráadásul az is kiderül, hogy a pedáns háztartáshoz hozzátartoztak a saját készítésű takarítószerek, mint a szobaviksz, a parkettavíz vagy a puhafapadló-máz, ahogy egy jó háziasszony maga főzött epeszappant és kézkenőt, és csinálta a férjének a hajhullás elleni szeszt.

Az Egy meszely az fél icce – Szabó Magda ízei című könyv nem tipikus szakácskönyv, akár családregénynek is tekinthetnénk, amely egy elfeledett, de oly nagyon vágyott korról mesél. Elfeledett ízek és illatok világáról, amit jó lenne újra magunkévá tenni.

Könyvesház hírlevél

Minden, ami könyv. A Magyar Nemzet könyv témájú esszéi, kritikái, interjúi heti egyszer e-mailen.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.02.02.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztők ajánlják

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.