A Sofie világa szerzője lesz a díszvendég

R. Kiss Kornélia

R. Kiss Kornélia

2016. április 12., kedd 21:15, frissítve: kedd 21:26

Szlovákia lesz az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, harminchárom új szlovák kötet jelenik meg magyarul az április 21-én kezdődő fesztiválra. A díszvendég író a norvég Jostein Gaarder, a Sofie világa szerzője lesz, aki a globális felmelegedésről is tart majd előadást a budapesti Millenárison.

Jostein Gaarder nevéről világszerte a gyerekeknek szóló filozófiatörténet, a Sofie világa jut az olvasók eszébe; a regényben egy kislány próbálja értelmezni a saját világát, de közben óhatatlanul is a filozófia történetével ismerkedik meg. A könyv világhírt hozott a szerzőnek, negyvenmillió példányban kelt el, 1995-ben ebből a könyvből vásárolták a legtöbbet a világon. A Sofie világa is újra megjelenik a fesztiválra, akárcsak A kártya titka, amely egy kamasz fiú utazásáról szól. Hans Thomas is elkalandozik a filozófia világába; családja történetét próbálja feltárni, de végső soron arra a kérdésre keresi a választ, hogy ki is ő valójában. Gaardernek ezenkívül is több regénye jelent meg magyarul – például a Tükör által homályosan és a Karácsonyi rejtély – a legújabb pedig a fesztiválra lát napvilágot.

Az Anna világa – Történet a földgolyó klímájáról és környezetéről 2013-ban jelent meg Norvégiában, és megint csak egy kamasz főhős története; Annáé, aki egy napon ráébred, hogy tennie kell valamit a globális felmelegedés ellen. Jostein Gaarder előszeretettel használja írói népszerűségét arra, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A fesztivál második napja, április 22-e ráadásul a Föld napja, ennek apropóján az író a globális felmelegedés veszélyeiről tart előadást a Millenárison.

A könyvfesztiválra szokás szerint kitelepülnek a magyar könyvkiadók, amelyek ilyenkor kedvezménnyel árulják a könyveiket. A korábbi évekhez hasonlóan megrendezik a Kis könyves éjt is: április 22-én, pénteken programokkal várják a látogatókat a független, vagyis nagy könyvesboltláncokhoz nem tartozó budapesti és vidéki boltokban.

A könyvfesztiválra 33 új szlovák kötet lát napvilágot, köztük történelmi és irodalomtörténeti munkák, kortárs regények, novella- és versantológiák, gyerekkönyvek, valamint egy irodalmi szakácskönyv. Negyven szlovák író személyesen is jelen lesz a vásáron. Hat irodalmi folyóirat – a Lettre, a Jelenkor, a Kalligram, a Látó, az Irodalmi Szemle és az Opus – jelentet meg szlovák mellékletet a díszvendégségre készülve. A fesztivált Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Marek Madaric szlovák kulturális miniszter nyitja meg.

Olyan külföldi szerzőknek is jelennek meg új könyvei, akikkel idén nem találkozhat Budapesten a közönség, mint a friss irodalmi Nobel-díjas belarusz író, Szvetlana Alekszijevics vagy a francia Michel Houellebecq, és magyar szerzők új művei is napvilágot látnak; mások mellett Tolnai Ottónak jelenik meg verseskötete, Grecsó Krisztiánnak regénye, Vathy Zsuzsának novelláskötete, Spiró Györgynek és Nádas Péternek pedig esszéi. A fesztiválra jelenik meg az Isteni színjáték új, Nádasdy Ádám-féle fordítása is.

A szerkesztők ajánlják

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.