A Sofie világa szerzője lesz a díszvendég

2016. április 12., kedd 21:15, frissítve: kedd 21:26

Szlovákia lesz az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, harminchárom új szlovák kötet jelenik meg magyarul az április 21-én kezdődő fesztiválra. A díszvendég író a norvég Jostein Gaarder, a Sofie világa szerzője lesz, aki a globális felmelegedésről is tart majd előadást a budapesti Millenárison.

Jostein Gaarder nevéről világszerte a gyerekeknek szóló filozófiatörténet, a Sofie világa jut az olvasók eszébe; a regényben egy kislány próbálja értelmezni a saját világát, de közben óhatatlanul is a filozófia történetével ismerkedik meg. A könyv világhírt hozott a szerzőnek, negyvenmillió példányban kelt el, 1995-ben ebből a könyvből vásárolták a legtöbbet a világon. A Sofie világa is újra megjelenik a fesztiválra, akárcsak A kártya titka, amely egy kamasz fiú utazásáról szól. Hans Thomas is elkalandozik a filozófia világába; családja történetét próbálja feltárni, de végső soron arra a kérdésre keresi a választ, hogy ki is ő valójában. Gaardernek ezenkívül is több regénye jelent meg magyarul – például a Tükör által homályosan és a Karácsonyi rejtély – a legújabb pedig a fesztiválra lát napvilágot.

Az Anna világa – Történet a földgolyó klímájáról és környezetéről 2013-ban jelent meg Norvégiában, és megint csak egy kamasz főhős története; Annáé, aki egy napon ráébred, hogy tennie kell valamit a globális felmelegedés ellen. Jostein Gaarder előszeretettel használja írói népszerűségét arra, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A fesztivál második napja, április 22-e ráadásul a Föld napja, ennek apropóján az író a globális felmelegedés veszélyeiről tart előadást a Millenárison.

A könyvfesztiválra szokás szerint kitelepülnek a magyar könyvkiadók, amelyek ilyenkor kedvezménnyel árulják a könyveiket. A korábbi évekhez hasonlóan megrendezik a Kis könyves éjt is: április 22-én, pénteken programokkal várják a látogatókat a független, vagyis nagy könyvesboltláncokhoz nem tartozó budapesti és vidéki boltokban.

A könyvfesztiválra 33 új szlovák kötet lát napvilágot, köztük történelmi és irodalomtörténeti munkák, kortárs regények, novella- és versantológiák, gyerekkönyvek, valamint egy irodalmi szakácskönyv. Negyven szlovák író személyesen is jelen lesz a vásáron. Hat irodalmi folyóirat – a Lettre, a Jelenkor, a Kalligram, a Látó, az Irodalmi Szemle és az Opus – jelentet meg szlovák mellékletet a díszvendégségre készülve. A fesztivált Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Marek Madaric szlovák kulturális miniszter nyitja meg.

Olyan külföldi szerzőknek is jelennek meg új könyvei, akikkel idén nem találkozhat Budapesten a közönség, mint a friss irodalmi Nobel-díjas belarusz író, Szvetlana Alekszijevics vagy a francia Michel Houellebecq, és magyar szerzők új művei is napvilágot látnak; mások mellett Tolnai Ottónak jelenik meg verseskötete, Grecsó Krisztiánnak regénye, Vathy Zsuzsának novelláskötete, Spiró Györgynek és Nádas Péternek pedig esszéi. A fesztiválra jelenik meg az Isteni színjáték új, Nádasdy Ádám-féle fordítása is.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztők ajánlják

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.