Elhunyt Csörsz István író

2018. február 18., vasárnap 19:45

Hetvenhat éves korában, hosszú betegség után meghalt Csörsz István író. A pályáját a hetvenes években indító szerző egyik legismertebb könyve a Sírig tartsd a pofád! volt, amit aztán olyan művek követtek, mint a Vastövis, az Okos madár és a Pangala.

Csörsz 1942. május 21-én született Baján. Mielőtt írni kezdett volna, dolgozott matrózként, műszerészként és fénymásolóként is. Első regénye megjelenése után állt szabadfoglalkozású írónak. A hetvenes évek elején vette el Fűri Anna pszichológus-családterapeutát, aki több mint tíz éve, 2006 novemberében hunyt el. 

Dobray György és Horváth Péter mellett ő jegyezte a Szerelem második vérig című, 1987-es film forgatókönyvét. A hetvenes-nyolcvanas években közölt elbeszéléseket (Bocsánatos bűnök), drámákat (Kék a tenger) és riportokat (Elhagyott a közérzetem) is. 

A beatnemzedék képviselője az elmúlt években olyan korábban írt, kiadatlan műveit jelentette meg, mint a Vesztesek vagy a Földtaposók. Előbbi sci-fi regény megjelentetését a hetvenes években nem vállalták a kiadók, leginkább ideológiai okokból. A kommunizmus idején ugyanis nem szívesen adtak volna ki egy olyan tudományos-fantasztikus művet, ami egy olyan távoli jövőben játszódik, ahol még mindig létezik a kapitalizmus. A Földtaposók pedig, amely 2001 és 2006 között született, az előember idejébe vezet vissza.

– Mindenki erről írt és beszélt, igazi irodalmi botrány lett ez a könyv, akkora negatív kampánya volt, hogy mindenki elolvasta – emlékezett vissza 1999-ben a Sírig tartsd a pofád! megjelenésére Csörsz István. Állítása szerint nem is azért lett sikerkönyv, mert olyan jó volt, hanem mert annyira nem létezett ekkoriban semmi. Mint mondta, meg lehetett úgy ítélni, hogy „egy abszolút semmirekellő társaságnak”, csöveseknek, vidéki parasztgyerekeknek a sorsát mutatta be. – Nem volt divat erről beszélni, még statisztikák sem voltak, ahogy az öngyilkosságról és az alkoholizmusról sem nagyon sokáig. Mert hát ez nem így ment a szocializmusban– tette hozzá. 

Könyvesház hírlevél

Minden, ami könyv. A Magyar Nemzet könyv témájú esszéi, kritikái, interjúi heti egyszer e-mailen.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

 

Fia, Csörsz Rumen István irodalomtörténettel foglalkozik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.19.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztők ajánlják

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.