Felnőni Amerikában

Herczeg Szonja

Herczeg Szonja

2017. július 29., szombat 07:37, frissítve: vasárnap 20:35

Az írországi Enniscorthyban járunk. Eilis Lacey édesanyjával és roppant sikeres nővérével, Rose-zal él együtt, és miután édesapja meghalt, fivérei Angliába költöztek. Nem volt más választásuk. Az ötvenes években járunk, amikor a hanyatló gazdaság és a merev hierarchikus rendszer miatt az átlagos ír fiataloknak szinte semmi esélyük nincs munkaszerzésre.

Eilis bár otthon nem talál képességeihez méltó munkát, talpraesett nővére, saját jövőjét sutba vágva, egy kedves ismerősén, Flood atyán keresztül munkát szerez neki a New York-i Brooklynban.

A sokszor fájdalmasan unalmas és pusztán szemlélődőként tengődő Eilis magára marad, és kénytelen felnőni a feladathoz. Beköltözik egy írek lakta leányházba, és munkát kap eladóként egy helyi bevásárlóközpontban.

A lány eleinte elveszettként teng-leng, honvágytól szenved. Rendszeresen ír anyjának, nővérének és fivéreinek, hogy csillapítson fájdalmán. Ám egyszer csak kitárul előtte az élet: megismer egy fiatalembert, s vele hozzászokik az írekétől eltérő, energikusabb, nyitottabb amerikai közösség világlátásához. Egy tragédia ezt az önfejlődést szakítja meg. Kénytelen hazatérni, ahol nehéz döntést kell meghoznia.

Colm Tóibín magyarul most megjelent regénye az írótól megszokott stílust kínálja ezúttal is. Komolyságba bújtatott humor, egyszerű szavakból építkező hosszú mondatok láttatják a főszereplő személyiségének folyamatos kibontakozását.

A Mária testamentuma óta ez a legújabb magyarra fordított könyve a hatvanegy éves írónak. Tóibín a regényben is szereplő Enniscorthyban született, újságíróként, szerkesztőként dolgozott. Elmondása szerint szeret sanyarú körülmények között alkotni, például fájdalmat is okozó kényelmetlen széken.

Történeteiben, ahogy a Brooklynban is, jelentős szerepet kap az ír társadalom, a rasszizmus, a kirekesztés kérdése és a veszteséggel való megbirkózás témája.

A Brooklyn, bár története egyszerű ember egyszerű életét követi nyomon, Tóibín iróniájának hála mélyebb rétegeket boncolgat. 

Colm Tóibín: Brooklyn. Ford.: Greskovits Endre. Park Könyvkiadó, Budapest, 2016. 3490 forint

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.03.25.

A szerkesztők ajánlják

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.

Szathmáry István Pál

Öt deka szerencse

Gyulai Líviusz a Székelyföldre keveredő olasz kőfaragókról, patkányinváziókról és egy befalazott motorbicikliről.

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.