Hengerkalaphoz is hasonlították a Parlamentet

2016. november 3., csütörtök 17:21

Remek összefoglaló kötetet jelentetett meg az Országgyűlés Hivatala a Ház sorsának kezdeteiről.

Zavaros pályázatok, folyamatosan növekvő költségek és kemény sajtókritika – e szavak nem egy Mészáros Lőrinc-féle közbeszerzéssel, hanem az Országház építésével kapcsolatosak. Az Országgyűlés Hivatala régi adósságát törlesztve komoly könyvsorozatokat indított a Parlament történetéről, e kötetek egyike a remekül sikerült Az Országház építéstörténete. Andrássy Dorottya – aki a Magyar Nemzeti Levéltár történelmi portálján, az Archívneten is publikált már a témában korábban – 64 oldalban szedte össze, mit érdemes tudni az Országház keletkezéséről.

Alapvetően közismert tényeket vett sorra a szerző a füzetkében, ám sikerült fogyasztható mennyiségben és formában a közönség elé tárni. Kiderül Az Országház építéstörténetéből, hogy merre ülésezett a törvényhozás, amíg végleg rá nem jöttek, hogy szüksége van a Magyar Királyságnak egy önálló és állandó parlamentre, amely minden szempontból megfelel az elvárásoknak. Végül 1880. november 6-án nyújtotta be Tisza Kálmán miniszterelnök azt a törvényjavaslatot, amely az állandó országház építéséről szól. Két év múlva írták ki a tervpályázatot, amelyen külföldi építészek is nagy számban indultak. Összesen húszan pályáztak, egyikük azonban nem tudta határidőig elküldeni az anyagát. A gazdagon illusztrált kötet a pályázatok közül többet részletesebben be is mutat, így látszik az is, milyen szép épületeket képzeltek el a Duna partjára az építészek.

 
Fotó: Máté Péter / Magyar Nemzet
 

Végül – mint ismeretes – Steindl Imre pályázata győzött, de nem elégedtek meg teljesen a tervével, megbízásos úton kellett átszabnia az érintett parlamenti bizottság javaslatai alapján. A kötetből kiderül, hogy Steindl eredetileg a Duna nyomvonalával párhuzamosan építette volna meg a Parlamentet, lett volna egy törés az épületben, amelyet alacsonyabbnak, kisebbnek álmodott meg, valamint a kupola is más jellegű lett volna. Rengeteg változtatást eszközöltek a terveken, így valósulhatott meg a ma ismert küllemű Országház.

 

Reformkori „fikakultúra”

Érdemes egy pillanatra elidőzni Az Országház építéstörténete által szemlézett korabeli sajtócikkeken. Úgy fest, hogy a korabeli publikum is szenvedett a megosztottságtól, már akkor is dívott a „fikakultúra”. Steindl tervéről például megjelent ez a Budapesti Hírlap 1884. március 19-ei számában:

„[…] úgy fog a góth épület a nevető, derült városhoz illeni, mint a polgári öltözethez a sisak, vagy a magyar díszruhához a hengerkalap”.

A hónap közepén a folyamatosan növekvő költségek miatt aggódtak. „Hogy nekünk mért éppen gót kell, amely e célra ezer alkalmatlansággal jár, költségre nézve minden egyeben tul tesz, és nálunk semmit sem reprezentál: ezt jó volna kitalálni. Az végre is nem elég, hogy Bécsben azt csinálták.” Hó végén viszont már azt írták, hogy „magyar stil nincs”, ezért kellett a gótikus és reneszánsz stílus között választani.

A Fővárosi Lapok 1883. május 5-én azt írta, hogy Steindl gótikus stílusú épületet tervezett,

„nem is gondolva arra, hogy egyik-másik szittya-melegvérű honatyánk pattogása tulajdonképpen milyen különösen is hangzanék a góth boltozatok komor száraz monumentalitása alól”.

Ugyanezen év április 29-én a Vasárnapi Újság azt taglalta, hogy rosszul írták ki a pályázatot, amelynek feltételeit lehetetlen volt teljesíteni teljes mértékben. Nem csoda, hogy Steindl tervét is sok-sok ponton kellett módosítani. A kötetben szereplő grafikákból az is kiderül, pontosan mi a különbség az eredeti és végleges tervek között.

Így ömlött a vér a Parlamentben

Alig tizenöt éve épült fel a Parlament, az erőtől duzzadó dualista Magyarország jelképe, amikor a tanácskormány vörös terroristái birtokukba vették, és a kommunista diktatúra félelmetes erőszakszervezetének központjává tették. A pincében kínzott áldozatok sikolya még a közeli terekre is kihallatszott. Részletek itt.

Nagyon sokáig épült

1885. október 12-én ejtették az első kapavágást a fővárosi Tömő téren, 1887-re végeztek a betonalapozással. Az alapkövet – egy 160 mázsás tömböt – Bibel János kőbányatulaj ajándékozta az Országháznak, amelyen 1890-ben kezdtek dolgozni a kőfaragók. A millenniumi ünnepségek évére már lebonthatták a külső állványokat, és a belső tereket építhették a kivitelezők.

A belső munkák 1902 októberéig zajlottak, ekkor tarthatta első ülését a képviselőház az épületben, ám nem ünnepeltek, mert az augusztusban elhunyt Steindl Imrére emlékeztek. A teljes díszítéssel 1904-re készültek el, ekkor lehetett befejezettnek tekinteni az Országházat. Az építkezésen átlagosan ezer ember dolgozott egyszerre. A folyamatról remek korabeli fotókat láthatunk a kötetben, amely tételesen listázza azokat a szakembereket is, akik a különféle területeken dolgoztak a Házon.

Az Országház építéstörténete összességében remekül sikerült: kompakt, tömör összefoglaló lett, amely minden tekintetben megfelel a mai kor elvárásainak. A nem túl hosszú, közérthető szöveget gazdagon illusztrálták archív felvételekkel, tervrajzokkal és infografikákkal egyaránt, így a téma iránt érdeklődők számára lebilincselő olvasmány lehet.

Andrássy Dorottya: Az Országház építéstörténete. Országházi séták sorozat. Országgyűlés Hivatala, 2016.

A könyv, amitől beindulnak a politológusok

Megjelent a Parliament című csodaszép holland kötet, mi már át is lapoztuk. A politológusokon kívül az építészet és a minimalizmus kedvelőinek is nagyon tetszik majd – egyedül borsos ára rettentheti el az embert megvásárlásától. Részletek itt.

A szerkesztők ajánlják

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.