A kormány pénzügyi támadásnak tartja a Moody’s lépését

NT

2011. november 25., péntek 07:30

Mivel a Moody’s értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyar kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként. Nincsen alapja, mert az elmúlt másfél éves időszakban a magyar gazdaság legtöbb területén minden külső nehézség ellenére kifejezetten kedvező irányú változás következett be – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. Pénzügyi elemzők szerint a Moody's lépésével „gyakorlatilag eldőlt”, hogy az MNB emeli jelenleg 6,00 százalékos alapkamatát. A másodpiaci állampapírhozamok 80 bázisponttal ugrottak meg az előző estéhez képest.

A közlemény kitér rá, hogy a magyar költségvetés 2011-ben többlettel zár majd. A folyó fizetési mérleg szufficites, vagyis bevételi többletet mutat.


2011-ben, hétéves európai uniós tagságunk óta először sikerül 3 százalék alá szorítani a hiányt. Ezt az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa is megerősíti. Hazánk 2004-es EU csatlakozása óta először tartja 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet. Erre a teljesítményre a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon kívül csak hat ország lesz képes.

A legfrissebb adatok szerint a magyar GDP 2011 harmadik negyedéves teljesítménye meghaladta az EU 27 és az eurózóna bővülési ütemét, és az utóbbi négy negyedévben Magyarország az EU átlagához megközelítő mértékű GDP-növekedési rátát tudott felmutatni.

Mint az MNO is beszámolt róla , megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's Investors Service – „Baa3”-ról egy fokozattal, „Ba1”-re rontotta a magyar osztályzatot. A Moody's indoklása szerint növekszik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Magyarország teljesíteni tudja-e a költségvetési konszolidáció és a közadósság-csökkentés középtávú célkitűzéseit, különös tekintettel a magyar gazdaság egyre korlátozottabb középtávú növekedési kilátásaira. A magyar szuverén besorolás rontására nagyot gyengült a forint péntek reggelre.

A jövő évi költségvetésbe egy igen jelentős, a GDP 1 százalékát kitevő tartalékrendszert épít be a kormány az eurózóna egyre súlyosbodó adósságválságára való tekintettel. Így egy esetlegesen bekövetkező, vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés sem veszélyezteti a maastrichti keretek tartását – írja a közlemény.

Magyarország az idén közel tíz százalékkal csökkentette államadósságát, és az Európai Bizottság által elismert alacsony költségvetési hiány jövőre is hozzájárul az államadósság további fokozatos csökkenéséhez. Mindezt egy olyan európai környezetben, ahol sokkal inkább az adósság növekedése jellemző.

A közlemény hangsúlyozza: a forint gyengülését pedig nyilvánvalóan sem a magyar gazdaság teljesítménye, sem a költségvetés állapota nem indokolja, annak hátterében így csak egy Magyarország elleni spekulációs támadás állhat, amihez épp az ilyen, szakmailag megalapozatlan hitelminősítői vélemények adnak táptalajt.

Nem tartom indokoltnak a Moody's lépését, mert Magyarország fundamentumai nem rosszak, sőt jobbak, mint néhány környező országé” – mondta Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának fideszes elnöke egy reggeli televíziós műsorban. A TV2 Mokka című műsorában Rogán Antal kifejtette: a magyar államháztartási hiány nem vethető össze például a portugállal vagy a görögországival, ahol 7-9 százalékos államháztartási hiányt kell csökkenteni, míg Magyarországon a hiány 3 százalék. Hozzátette azt is, hogy a magyar fizetési mérleg pozitív. A gazdasági bizottság elnöke elmondta: ugyanakkor a Moody's helyesen állapította meg, hogy van egy súlyos örökség, mind az államnál, mind a családoknál óriási devizaadósság halmozódott fel, de az elmúlt másfél évben a kormány mindent megtett, hogy ennek a kockázatát mérsékelje. A három nemzetközi hitelminősítő közül csak a Moody's lépte meg a leminősítést, a Standard and Poor's jelezte, megvárja, hogy a magyar kormány milyen megállapodást köt az IMF-fel, és hasonló jelzést küldött a Fitch is – mondta Rogán Antal. „Azt érezzük, hogy hetek óta egy koncentrált és erős támadássorozat folyik a forint ellen, s úgy gondolom, hogy a Moody's lépése, amit nem tartok indokoltnak, ebbe a körbe tartozik” – fogalmazott a Fidesz politikusa.

 

Biztosra veszik a kamatemelést

A 4cast nevű pénzügyi elemzőcég közgazdászai közölték: véleményük szerint a lépéssel „gyakorlatilag eldőlt”, hogy az MNB emeli jelenleg 6,00 százalékos alapkamatát. A 4cast elemzői a jövő hétre fél százalékpontos emelést jósolnak. A ház szerint „a nagy kérdés” most inkább az, hogy a nagy külföldi kötvénybefektetők elkezdik-e jelentősebb mértékben „megnyirbálni” pozícióikat.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője „érdekes kettősségűnek” nevezte a Moody's és a Standard & Poor's Magyarországgal kapcsolatos lépéseit. Az S&P előző nap „februárig adott időt a kormánynak” az IMF-megállapodás elérésére, a Moody's azonban a jelek szerint azon a véleményen van, hogy „az IMF-megállapodás körüli hangulatzene egyszerűen nem meggyőző” – fogalmazott az RBS vezető londoni elemzője.

Nagyjából 80 bázisponttal ugrottak meg délelőtt 10 órára az előző estéhez képest a másodpiaci állampapírhozamok azt követően, hogy a Moody's megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást – mondták állampapír-kereskedők az MTI-nek pénteken. A Moody's csütörtök este közzétett leminősítése után az állampapír másodpiac áll, gyakorlatilag csak eladók vannak, a tőzsdén van néhány kis üzlet, a hozamok 5-10 bázispontos lépésekben mentek fel – számoltak be kereskedők. Az egy éves hozam 8 százalék közelébe emelkedett, az éven túli papírokra jegyzett hozamok átlépték és bőven meghaladják a 9 százalékot, egyes kereskedők szerint meg sem állnak 10 százalékig. A 3 éves kötvényt röviddel tíz óra előtt 9,30/9,10 százalékos hozammal, az ötévest 9,70/9,60 százalékon, kissé később a 2022/A referencia kötvényt 9,65/9,45 százalékon jegyezték.

Forrás: MNO,

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.