Az EU egy veszélyes autóverseny résztvevője

Keresztes Lajos

2011. december 4., vasárnap 13:30

A konzervatív berlini napilap „Németország a többi euróövezeti tagállam költségén élősködik” címmel készített interjút Theodor Weimerrel, a Hypovereinsbank (HVB) elnökével, aki szerint ennek hosszabb távon még meglesz a böjtje.

Az elnök bár tagadta, hogy cégének bármilyen problémája lenne, azt elismerte, hogy az egész bankszektor komoly likviditási nehézségekkel küzd, ugyanis napjainkban igen nehézzé vált rövid távon forrásokhoz jutni. Weimer fontos lépésnek nevezte, hogy a jegybankok összeálltak, így megkönnyítik a dolláralapú finanszírozást. Ez rendkívül fontos lépés volt, mert a piacok az adósságválság miatt nagyon idegesek.

A bankelnök úgy gondolja, hogy világos jelzésre van szükség, miként egységesíthetők a kamatok az euróövezeten belül. Németország jelenleg a többi euróövezeti tagállam költségén él – még ha nem is szándékosan, így az euróövezeten belül biztos kikötőnek számít és ezért mágnesként vonzza a pénzt. Az ország rövid ideig a válság egyik haszonélvezője, de hosszabb távon ezért nagy árat fog fizetni. Ha egy közösségen belül problémák keletkeznek, akkor azt annak kell megoldania, akinek van ehhez elegendő ereje, ebben az esetben ez csak a szövetségi köztársaság lehet. A kamatoknak Németországban emelkedniük kell, hogy máshol csökkenhessenek.

Weimer álláspontja alapján másodlagos, hogy a cél miként valósul meg, mert egyelőre az alapelvekben kellene megállapodni. A legfontosabb, hogy nincs olyan megoldás, ami ne kerülne pénzbe, de közben nem szabad kockára tenni az Európai Központi Bank függetlenségét sem.

Jelenleg az EU egy veszélyes autóverseny résztvevője, ahol az egyes versenyzők egymás felé száguldanak autóikkal, s az veszít, aki félrerántja a kormányt, ezért legfőbb ideje, hogy ezt a játékot befejezzék, s Európa megegyezzen a közös fellépésről.

Welt am Sonntag (welt.de)

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.