Lakásvédelem – Csak minősített eszközökkel érdemes

2015. február 20., péntek 13:24

Mind a biztonságot, mind a biztosítási fedezetet növelik a Mabisz-ajánlással ellátott védelmi eszközök.

Bár a biztosítási szerződések előírásai között legtöbbször csak minimális kritériumokat találunk az ingatlan mechanikai védelmére vonatkozóan, a magasabb szintű védelmi berendezésekhez a legtöbb esetben magasabb kártérítési limiteket hajlandók vállalni a biztosítók. Ezért aztán korántsem mindegy, hogy például milyen bejárati ajtót, nyílászárót szerelünk fel a lakásunkban, és milyen zárszerkezettel látjuk el őket.

Minőségi iránymutatás

A különféle védelmi eszközöknek egyik legfontosabb hazai iránymutatója a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) ajánlása, ami több mint két évtizede jelent megbízható útmutatást a választásban. Az elmúlt években – sok ismeretlen eredetű, kétes minőségű olcsó termék megjelenése idején – az ajánlás szerepe, ha lehet, még tovább nőtt.

A termékmegfelelőségi ajánlást a gyártók vagy forgalmazók önkéntesen kérik a Mabisztól. Még a jelenlegi, válsággal sújtott építőipari helyzetben is évente több mint ezer új termék kapja meg a minősítést, amelynek érvényessége öt évre szól – de természetesen újabb vizsgálattal hosszabbítható. A szakértői vizsgálatok a legkülönbözőbb termékekre terjednek ki: értéktárolók és mechanikai védelmi elemek – ajtók, ablakok, redőnyök rácsok, zárak és vasalatok – éppúgy megtalálhatók e körben, mint biztonsági üvegek, fóliák, elektronikai jelzőrendszerek vagy éppen videotechnikai eszközök. A konkrét eszközök listája a Mabisz honlapjáról is elérhető.

Akár a magasabb árat is érdemes kifizetni

A Mabisz-ajánlott termékek alkalmazásának előnye a magasabb szintű vagyonbiztonság mellett az is, hogy a minősítést a biztosítók maguk is hitelesnek fogadják el, ami kár esetén elősegíti a reális elbírálást, a szerződéskor pedig egyszerűsíti a közvetítők munkáját, felgyorsítva a szerződéskötés folyamatát. Ezért a vagyonvédelmi eszközök kiválasztása során az ár mellett mindenképpen javasolt azt is figyelembe venni, hogy a választandó termék vajon rendelkezik-e ezzel az ajánlással.

 

A blogban általános érvényű tanácsokkal igyekszünk szolgálni. Ezek nem minden esetben jelentenek megoldást az egyedileg felmerülő helyzetekre. Bármilyen biztosítási tárgyú problémával szembesül, javasoljuk, hogy keresse fel az ország legnagyobb biztosításközvetítő szövetségének honlapját. Itt pillanatok alatt kiválaszthatja, hogy problémájának megoldásában a szövetségbe tömörülő közel száz minőségi alkusz közül kinek a segítségét kívánja igénybe venni.

www.fbamsz.hu

Forrás: FBAMSZ

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.