Megújult Keszthely történelmi belvárosa

2012. június 21., csütörtök 14:55, frissítve: csütörtök 15:37

Hamarosan befejeződnek a felújítási munkálatok Keszthely Fő terén, melynek során minden várakozást felülmúló, értékes régészeti leletek is előkerültek. A Kr.elötti 6000-ből, az újkőkorból eredeztethetőek az első leletek, amelyek bizonyítják az ember jelenlétét itt, a Balaton észak-nyugati medencéjénél.

Az ásatások során megtalálták a hajdani várárok pontos vonalát, előkerült egy eddig csak térképről ismert sarokbástya töredék, valamint a várhíd egyik cölöpje is. A rétegekből sok tárgyi leletet, edényeket, ékszereket emeltek ki a kutatók.

A régi-új Fő tér téralkotó épületei közül megújult a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom harangtornya - tudtuk meg Németh Gábortól Keszthely város főépítészétől. Az új tér szintjét a torony környezetében lesüllyesztették, így az épületbe való bejutás akadálymentessé vált. Hasonló átalakítás történik a templommal szomszédos, azzal egyidős volt Ferences, ma Premontrei rendház klasszikus, kerengős kolostorépületén is. Az új térszintek kialakításával lehetőség nyílik az épület eredeti kapujának megnyitására, továbbá az eddig használaton kívüli földszinti épületrész részleges rekonstrukciójára ishangsúlyozta a szakember.

Az előkerült emlékek restaurálásuk, rendszerezésük után várhatóan 2013 nyarán, a helyi Balatoni Múzeumban lesznek láthatók, majd ősszel a fővárosban, a Nemzeti Múzeumban tekinthetők majd meg.

A Festetics kastély megtekintése után, egy kellemes sétával érdemes meglátogatni a közelben található Georgikon múzeumot is, mely 1817-25 között korának legkorszerűbb elvei alapján épült.

A századforduló hangulatára vágyók mindenképpen tegyenek egy látogatást Keszthely Városi Strandján, ahol a Szigetfürdő történelmi időket elevenít fel. Az 1892-ben épült és nemrégiben felújított fürdőház, ma korhű formában ugyanakkor modern technikai megoldásokkal várja vendégeit. A Monarchia hangulatát idézi a parton található, eredeti formájában megőrzött két régi szálló a Hullám és a Balaton is.

Forrás: ÚtiSúgó.hu

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír