150 holttestet számoltak össze

2011. november 6., vasárnap 11:49

A nigériai hatóságok szerint a korábbiakban közölteknél jóval több, legalább százötven halálos áldozata van az ország északi részén pénteken történt terrorcselekményeknek.

A helyi hatóságok egyik illetékese közölte, hogy ő személyesen 150 holttestet számolt össze Damaturu település kórházában. Egyes családok már elvitték meggyilkolt hozzátartozóikat, hogy eltemethessék őket, de még így is 97 holttest maradt ott. A korábbi hírek még mintegy száz halottról szóltak.

Pénteken fegyveres támadók rendőrőrsöket, laktanyákat, templomokat és lakónegyedeket rohamoztak meg Damaturu tartományi fővárosban, illetve két másik székvárosban. Számos detonáció is történt ezeken a településeken, s egy rendőrségi illetékes azt mondta, hogy öngyilkos merénylők robbantották fel magukat.

A terrorcselekmények elkövetését a Boko Haram nevű radikális iszlamista csoport vállalta magára. Egyik képviselője közölte, hogy a szervezet folytatja a támadásokat a szövetségi hatóságok ellen, amíg nem vetnek véget a csoportot támogató ártatlan polgárok üldöztetésének.

A „nigériai táliboknak” is nevezett csoport az iszlám alapú törvénykezés bevezetését követeli a legnépesebb afrikai országban, ahol azonban a lakosság fele valamelyik keresztény felekezethez tartozik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.