17 év után újra baloldali politikus költözhet az Élysée-palotába

BL

2012. május 6., vasárnap 09:23, frissítve: vasárnap 15:14

Megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban az elnökválasztás második fordulója, amelynek során közel 46 millió választópolgár dönthet arról, hogy bizalmat szavaz-e újabb öt évre a konzervatív Nicolas Sarkozy államfőnek vagy pedig François Hollande személyében 17 év után újra baloldali politikust küld az Élysée-palotába.

Franciaország tengerentúli területein és megyéiben, illetve a nem Európában tartózkodó megközelítőleg egymillió választópolgár számára közép-európai idő szerint már szombat délben megkezdődött az elnökválasztás második fordulója. Az anyaországban vasárnap reggel nyolc órakor nyitottak ki a szavazóhelyiségek. Az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6, illetve 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni. Az első hivatalos eredmények 8 órától várhatók, de elképzelhető, hogy az első fordulóhoz hasonlóan már korábban is ismertté válnak az első becslések.

Sarkozy történelmet írna

A pénteken éjfélkor életbe lépett kampánycsend előtt nyilvánosságra hozott utolsó felmérések szerint a két jelölt között csökkent ugyan a különbség, de továbbra is a két héttel ezelőtt a szavazatok 28,6 százalékával élen végzett szocialista jelölt számít az esélyesebbnek. François Hollande-nak 52–53,5 százalék közötti győzelmet prognosztizálnak a közvélemény-kutatók. Az első fordulóban a kihívója mögött alig félmillió szavazattal kevesebbet kapott jelenlegi elnök 46,5–48 százalék közötti eredményre számíthat.

Fotó: Reuters


Sarkozy veresége esetén 1981 óta az első francia elnök lenne, akit nem választanak újra, egyben 2009 óta az eurózóna tizenkettedik állami vezetője, akit leváltanak. Amennyiben François Hollande nyeri meg az elnökválasztást, ő lesz az V. köztársaság történetében a második baloldali államfő, François Mitterrand után, aki 1981 és 1995 között állt az ország élén. A franciák 1958 óta kilencedik alkalommal választják meg közvetlen szavazással a köztársasági elnököt, akinek mandátumát 2000-ben népszavazással hétről öt évre csökkentették.

Szétrobbanhat a jobbközép

A hivatalban lévő elnök esélyeit rontja, hogy az első fordulóban kiesett jelöltek közül egyik sem támogatja Sarkozyt. A 9 százalékot elért centrista François Bayrou csütörtökön este jelezte: személy szerint Hollande-ot támogatja, de hívei számára nem ad ajánlást. Ez az első alkalom Franciaországban, hogy egy centrista politikus nem a jobb-, hanem a baloldal mögé állt. Két nappal korábban a 18 százalékot szerző szélsőjobboldali Marine Le Pen elárulta: üres szavazólapot fog leadni vasárnap, és híveire bízza, hogy kit választanak. A Nemzeti Front más vezetői azonban a kamerák előtt sem tagadták, hogy Hollande-ra fognak szavazni. Azt remélik ugyanis, hogy Sarkozy veresége szétrobbanthatja a szétzilálódott jobbközép tábort, amely Marine Le Pen körül szerveződhetne újjá a június 10–17-i nemzetgyűlési választások előtt.

Fotó: Reuters


Szocialista győzelem esetén a párizsi Bastille téren várható spontán ünneplés, a konzervatív győztes táborát pedig a Champs-Elysées és a Concorde tér környékén kell majd a rendőrségnek biztosítania.

Mint arról korábban beszámoltunk, a két jelölt szerda este közel 18 milliós nézettségű, háromórás tévévitát vívott egymással. A csatát a francia lapok így jellemezték: hosszú, túl technikai, kemény, Hollande-nak kedvező döntetlen.

Fotó: Reuters

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.