Szigorították Csehországban a Lengyelországból származó marhahús ellenőrzését

Csehország szerdán azonnali hatállyal megszigorította a Lengyelországból behozott marhahús ellenőrzését.

Forrás: MTI2019. 02. 20. 20:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miroslav Toman mezőgazdasági miniszter rendkívüli prágai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy minden Csehországba behozott lengyel marhahús ezentúl kizárólag csak a cseh laboratóriumi vizsgálatok után kerülhet forgalomba.

Ugyanakkor az illetékes szakhatóságok és a cseh rendőrség tovább erősítik a hússzállítmányok, a vendéglők és a húst, húskészítményeket forgalmazó boltok ellenőrzését.

A mostani intézkedés előzménye, hogy a cseh élelmiszerfelügyeleti szervek a Prágához közeli Jircanyban a Frost Logistics társaság raktáraiban mintegy 700 kilogramm szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak. A fertőzött lengyel marhahús egy részét már kiszállították a megrendelőknek, köztük egy szlovákiai vevőnek is.

A húst néhány napja ellenőrizték a Frost Logistics raktárában, és a most zárult laboratóriumi vizsgálat eredményei alapján a maradékot azonnal zárolták, egyben felhívták a vevőket, hogy a hozzájuk eljutott húst azonnal vonják ki a forgalomból.

A széleskörű csehországi húsellenőrzéseket azután vezették be, miután kiderült, hogy egy lengyelországi vágóhídon illegálisan beteg állatokat vágtak le.

Erről a vágóhídról az Európai Unió 11 tagállama importált marhahúst, Csehországba 300 kilogramm került, amelynek többségét megtalálták és megsemmisítették. A cseh laboratóriumi vizsgálatok ennél a húsnál nem találtak fertőzést.

A most ellenőrzött 700 kilogramm fertőzött marhahús egy másik lengyelországi vágóhídról került Csehországba.

Varsó szerint Csehország nem tájékoztatott szabályos módon a lengyel marhahúsban talált szalmonelláról

Csehország nem jelentette be az Európai Unió riasztási rendszerén (RASFF) keresztül, hogy szalmonellát találtak lengyel marhahúsban, és nem tájékoztatták róla a lengyel mezőgazdasági tárcát sem – közölte szerdán a lengyel főállatorvos, Pawel Niemczuk.

Niemczuk azt követően nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy Miroslav Toman cseh mezőgazdasági miniszter szerdán rendkívüli prágai sajtótájékoztatóján bejelentette a Lengyelországból érkező marhahús szigorúbb ellenőrzését. Az intézkedést azzal indokolta, hogy 700 kilogramm szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak.

A lengyel főállatorvos az Európai Bizottság által megszabott elvek megszegésének minősítette, hogy Prága az esetet először nem a RASFF-on keresztül jelentette be, hanem az illetékes cseh miniszter a médián keresztül számolt be róla.

A lengyel hatóságok ettől függetlenül ellenőrzést rendeltek el abban az üzemben, amelyből a húst Csehországba szállították. Niemczuk megjegyezte: a marhahúsban a szalmonella általában eleve nem fordul elő, megjelenése inkább „a technológiai folyamattal” függ össze.

A fertőzött húst a cseh élelmiszerfelügyeleti szervek a Prágához közeli Jircanyban, a Frost Logistics társaság raktáraiban találták.

A lengyel mezőgazdasági tárca szigorította a vágóhidak felügyeletét, miután január végén kiderült, hogy egy lengyelországi vágóhídon illegálisan vágtak le sérült állatokat, a húsból – amelyről az utólagos ellenőrzések kimutatták, hogy nem volt egészségre ártalmas – több uniós tagállamba szállítottak.

Az érintett lengyel vágóhidat bezárták, a most Csehországban ellenőrzött marhahús egy másik lengyelországi vágóhídról származott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.