Válaszút előtt áll az új olasz kormányfő

Olaszországban az a kérdés: működhet egy új kormány, vagy választásokra van szükség?

2021. 02. 03. 17:05
MATTARELLA, Sergio; DRAGHI, Mario
Róma, 2021. február 3. Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnöke sajtótájékoztatót tart a római Quirinale elnöki palotában 2021. február 3-án, miután Sergio Mattarella olasz államfõ felkérte õt egy szakértõi kormány megalakításra. Olaszországban január közepén robbant ki a kormányválság, és a többség egyben tartására irányuló egyeztetések kudarcba fulladtak. MTI/AP/Alessandra Tarantino Fotó: Alessandra Tarantino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehezen talál kiutat a kormányválságból az olasz politika. Giuseppe Conte miniszterelnök múlt keddi lemondását követően Sergio Mattarella köztársasági elnök Roberto Ficót, a parlament alsóházának elnökét bízta meg, hogy felmérje, van-e esélye kormányalakításhoz szükséges többség felállítására. A többnapos konzultációk nem hozták meg a várt eredményt, a baloldali Demokrata Párt, az Ötcsillag Mozgalom és az Élő Olaszország politikusai nem jutottak konszenzusra még a további közös kormányzás érdekében sem. Roberto Fico kedd este kormányalakítási tervek nélkül tért vissza Sergio Mattarella államfőhöz, aki ezt követően pár perces sajtónyilatkozatban tudatta, hogy Mario Draghit, az Európai Központi Bank volt elnökét bízza meg kormányalakítással. Draghi neve mint alternatíva már többször felmerült Giuseppe Conte miniszterelnöksége idején is. A jobboldali erők benne látták a legmegfelelőbb személyt, aki kivezetheti az országot az egészségügyi vészhelyzetből, valamint az ennek következtében előállt gazdasági és politikai válságból.

A Quirinale olasz elnöki palota sajtóirodája által közreadott képen Sergio Mattarella olasz államfõ (b) fogadja Mario Draghit, az Európai Központi Bank volt elnökét
Fotó: MTI/EPA/A Quirinale olasz elnöki palota sajtóirodája

Most két út áll az újonnan megbízott Draghi előtt:

egy alkalmas kormány megalakítása, amely az egészségügyi, társadalmi, gazdasági kihívásokkal képes szembenézni, vagy előre hozott választások.

Sergio Mattarella azonban hozzáfűzte, hogy az urnákhoz járulás lehetőségét a jelenlegi súlyos körülmények között nem támogatná. – Kötelességemnek tartom hangsúlyozni, hogy egy hosszadalmas választási kampányidőszak, amely lecsökkentené a parlament működésének hatáskörét, hátrányos lenne Olaszország sorsára nézve. Az elkövetkező hónapokban a vírus legyőzésére kell összpontosítanunk az erőforrásainkat, ha nem akarjuk, hogy magával sodorjon – nyomatékosította az államfő. Ehhez azonban egy teljeskörűen működő parlamentre van szükség. Mattarella hangsúlyozta továbbá, hogy ugyanilyen gyors és hathatós döntéshozatalra van szükség a vakcinakampány sikeressége érdekében, illetve az európai pénzügyi támogatások felhasználására vonatkozó tervek elkészítésében is.

Matteo Salvini, a jobbközép koalíció elnöke nehezményezte Sergio Mattarella kijelentését az előre hozott választások elutasításáról. Az Il Corriere della Sera napilap hasábjain úgy nyilatkozott, hogy kész forgatókönyve van az ország jövőjére vonatkozóan, amelyet Draghi elé terjeszt. Bejelentette, hogy a jobbközép készen áll a sürgős törvények megszavazására, májusban pedig sor kerülhet a választásokra.

Az Ötcsillag Mozgalom tagjait megosztotta Draghi kormányalakítási megbízásának híre, Vito Crimi pártvezér azonnal bejelentette, hogy nem számíthat a támogatásukra. Matteo Renzi, az Élő Itália elnöke a hírt pozitívan fogadta, és biztosította Draghit, hogy mellette áll. A Demokrata Párt képviselői úgy nyilatkoztak, kíváncsian várják a bankár mentőprogramját. Mario Draghi elfogadta Sergio Mattarella felkérését egy szakértői kormány megalakítására.

– Abban a reményben fordulok a politikai pártokhoz, hogy együttműködésükről biztosítanak

– nyilatkozta Draghi, aki a világjárvány leküzdését és az ország újraindítását tűzte ki első számú céljának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.