Nukleáris háborút kockáztathat a brit fegyverszállítmány

A V4NA szerint az oroszok választ ígértek az Ukrajnának szállított, urániumtartalmú páncéltörő lövedékekre.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 03. 22. 13:11
null
Tapa, 2023. január 19. Brit katonák Challenger 2 harckocsijuk elõtt, az észtországi tapai támaszponton 2023. január 19-én. A támaszponton tizenegy NATO-tagország védelmi miniszterei újabb jelentõs katonai segélyt ígértek az orosz támadás ellen védekezõ Ukrajnának. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország reagált arra, hogy a tervek szerint Nagy-Britannia szegényített urániumot tartalmazó páncéltörő lövedékeket adna át Ukrajnának Challenger 2 tankjai mellé – írta meg a V4NA. Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap arra figyelmeztetett, 

 

ha a kollektív Nyugat nukleáris komponensű fegyvereket kezd használni, Moszkva kénytelen lesz reagálni.

 

Az orosz államfő nem részletezte, hogy pontosan milyen válaszlépésekre gondolt, de nyilván közelebb hozza az eszkaláció, egy fenyegető atomháború lehetőségét.

A brit bejelentésre Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is felháborodott. – Nem lennék meglepve, ha ez valóban megtörténne, de kétségtelen, hogy rosszul fog végződni számukra – magyarázta. Egy újságírói kérdés után arra is utalt, hogy a helyzet a harmadik világháború kirobbanása felé is veheti az irányt a Nyugat miatt. 

A hír hallatán a londoni orosz nagykövetség is arra figyelmeztette a briteket, hogy „ne lépjenek át egy újabb veszélyes vonalat az Oroszország legyőzésére irányuló mániákus törekvésben.”

A V4NA szerint az orosz nagykövetség hozzátette, hogy a britek a pusztítást és a maximális kár okozását választanák, a brit vezetés érvelése pedig arról, hogy hajlandó segíteni Ukrajna újjáépítésében, további cinizmust ad a történéseknek. – Összességében újabb bizonyíték arra, hogy Ukrajna nem több, mint az Egyesült Királyság számára a hazánkkal való konfrontáció próbaterepe – írták.

A brit védelmi minisztérium azzal védekezett, hogy a szegényített uránium a páncéltörő eszközök „szabványos összetevője, és semmi köze a nukleáris fegyverekhez”.

A V4NA emlékeztetett arra is, hogy az Egyesült Államok a tűzszünetet és a béketárgyalásokat sem kívánja elősegíti, ehelyett inkább úgy döntött, hogy az Abrams harckocsik egy régebbi változatát adja át Ukrajnának a szállítások felgyorsítása érdekében. Idézik Anatolij Antonovot: az Egyesült Államok orosz nagykövete ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Oroszországnak oka van attól tartani, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyek egy része a „feketepiacra” kerülhet.

Borítókép: brit katonák Challenger 2 harckocsijuk előtt, az észtországi tapai támaszponton 2023. január 19-én (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.