Veszélyben a francia kulturális örökség a 2024-es olimpia miatt

Biztonsági okok miatt lebontanák a Szajna-parti antikváriusok bódéit, a világ legnagyobb szabadtéri könyvesboltját.

Homoky Réka
Forrás: Le Monde2023. 08. 13. 7:53
párizsi antikvárius bódé a Szajna partján Fotó: Bouquinistes des Quais de Paris / Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan eltűnhetnek a párizsi Szajna-part jellegzetes zöld bódéi, ahol az antikváriusok évszázadok óta kínálják portékáikat. A prefektus ugyanis biztonsági okokra hivatkozva arra kérte az árusokat, hogy a 2024-es nyári olimpiai játékok nyitóünnepsége előtt távolítsák el a standokat, amelyek a Szajnán megrendezésre kerülő megnyitó ünnepség láthatóságát is akadályozzák.

A szóban forgó árusító helyek 2021 óta a francia kulturális örökség részei, ami a városvezetés által közzétett bejegyzés szerint az első lépés az UNESCO-világörökség részeként való elismerés felé. 

A párizsi látképhez hozzátartozó jellegzetes zöld bódék 1891-től állnak a Szajna partján, azonos szabályok vonatkoznak rájuk, például zöld színűre kell őket festeni, hogy az utcaképbe illeszkedjenek. Illetve a méretük is szabályozott 1930 óta, nem lehetnek magasabbak 2,1 méternél, hogy ne akadályozzák a kilátást.

A prefektus döntése alapján ezeket a bódékat hamarosan el kell távolítani a Szajna partjáról, ami a turisztikai szezon kellős közepén drámai következményekkel jár az ott árusító antikváriusok számára, derül ki az Actu.fr cikkéből. Az intézkedésre reagálva több tucatnyi francia értelmiségi felhívást tett közzé a Le Monde nevű lapban, melyben arra kérik az illetékeseket, hogy hagyják a könyvkereskedőket tovább árulni hagyományos, évszázadok óta megszokott helyükön. A bejegyzés értelmében a Szajna-parti bódésor a világ legnagyobb szabadtéri könyvesboltja és Párizs egyik legromantikusabb sétánya. 

Az értelmiségiek azt is kifogásolták, hogy az előzetes egyeztetés nélkül hozott intézkedés, mely semmiféle kompenzációt nem kínál fel a könyvárusoknak, megfosztja az antikváriusokat a túléléshez szükséges pénzügyi bevételeik nagy részétől.

A civilizáció és a kultúra védelmében a felhívást aláíró francia értelmiségiek arra kérik az illetékes hatóságokat, hogy engedélyezzék a párizsi könyvkereskedőknek, hogy könyveiket továbbra is a megszokott helyükön árulhassák mind a 2024-es olimpia teljes időszaka alatt, mind az év egyéb időszakában.

A könyvárusok petíciót indítottak a prefektus intézkedése ellen, melyet két hét leforgása alatt több mint 66 ezren aláírtak.

Borítókép: Párizsi antikváriusok a Szajna partján (Fotó: Twitter/Bouquinistes des Quais de Paris)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.