Kiiktatták a Hamász egyik legfontosabb vezetőjét + videó

Egy drónnal végrehajtott légicsapás végzett kedden Száleh al-Arúrival, a Hamász második legmagasabb rangú vezetőjével Bejrút egyik déli elővárosában.

2024. 01. 02. 21:17
null
Bejrút, 2024. január 2. Tûzoltók érkeznek egy robbanás következtében súlyosan megrongálódott épülethez Bejrút Dahije nevû negyedében 2024. január 2-án. Sajtóhírek szerint a detonációt egy izraeli drón okozta, az épület a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik irodája volt. A támadásban négy ember, köztük Száleh al-Aruri, a Hamász helyettes vezetõje életét vesztette. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Abbász Szalmán Fotó: Abbász Szalmán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy drónnal végrehajtott légicsapásban Izrael végzett kedden Száleh al-Arúrival, a Hamász második legmagasabb rangú vezetőjével Bejrút egyik déli elővárosában – közölték libanoni és palesztin biztonsági források.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik vezető tanácsadója a Hamász vezetése elleni „sebészi pontosságú csapásnak” nevezte a bejrúti robbantást. 

Az amerikai MSNBC-nek nyilatkozva Mark Regev ugyanakkor hangsúlyozta, hogy 

Izrael nem vállalta a felelősséget a támadásért.

„Bárki is tette, tisztázni kell, hogy ez nem a libanoni állam elleni támadás volt. Bárki is tette, sebészi pontosságú csapást mért a Hamász vezetésére” – fogalmazott. 

Najib Mikati libanoni miniszterelnök „bűncselekménynek” nevezte a Bejrútban történt robbantást, amelynek szerinte az a „célja, hogy Libanont az Izraellel való konfrontáció új szakaszába rántsa”

– írta a BBC brit hírügynökség. 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök még az október 7-i Izrael elleni támadás előtt fenyegette meg al-Arúrit, hogy megölik.

Az NNA libanoni állami hírügynökség jelentése szerint hat ember vesztette életét az izraeli drón okozta robbanásban és tűzben.

Száleh Arúri, a Hamász második legmagasabb rangú vezetője
Fotó: Mohamed Osztáz

Al-Arúri, az iszlamista palesztin mozgalom katonai szárnyának egyik alapítója a szervezet ciszjordániai vezetője volt. Korábban közreműködött egy olyan alkuban 2006-ban, amelynek során több mint ezer palesztin foglyot engedtek szabadon egy IDF-tizedesért cserébe.

Al-Arúri szoros kapcsolatban állt Iránnal és a libanoni Hezbollah csoporttal is. 

1987-ben csatlakozott a Hamászhoz, vezette az iszlám diákmozgalmat, és segítette a csoport katonai jelenlétét Ciszjordániában.

Borítókép: Tűzoltók érkeznek egy robbanás következtében súlyosan megrongálódott épülethez Bejrút Dahije nevű negyedében 2024. január 2-án. Sajtóhírek szerint a detonációt egy izraeli drón okozta, az épület a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik irodája volt. A támadásban négy ember, köztük Száleh al-Arúri, a Hamász helyettes vezetõje életét vesztette (Fotó: MTI/EPA/Abbász Szalmán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.