Antik orosz könyveket lopnak könyvtárakból Európa-szerte

2022 óta lopja egy bűnbanda az antik, milliókat érő orosz nyelvű könyveket Európa könyvtáraiból.

2024. 02. 19. 18:29
illusztráció, könyv, könyvtár (Forrás: Pexels)
illusztráció, könyv, könyvtár (Forrás: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz nyelvű antik könyvekre specializálódott bűnbanda már Németországban is lecsapott, a Berlini Állami Könyvtár januárban öt könyv ellopását jelentette, számolt be róla a Bild német napilap. Az ellopott könyvek között van Alekszandr Puskin három műve is, amelyeket 1827-ben, 1828-ban és 1831-ben adtak ki. A Bild megkeresésére a Bajor Állami Könyvtár is elmondta, hogy két orosz nyelvű könyvet loptak el onnan, de a tolvajok Szászországban is lecsaptak. 

Az eljárás szinte mindig ugyanaz: az elkövetők a XIX. század eleji orosz irodalom kutatóinak adják ki magukat. Az értékes művek megtekintéséhez hamis útleveleket mutatnak be. Ezután minden egyes oldalt lefényképeznek. A következő látogatásuk alkalmával ismét kikérik ugyanazt a könyvet – majd kicserélik egy magukkal hozott, tökéletes hamisítványra. 

Egyes esetekben hónapokba telt, mire rájöttek, hogy másolatokról van szó.

Értékes orosz könyveket loptak már el lengyel, észt, lett, lett, litván, francia és svájci könyvtárakból is. 

A legnagyobb kár a Varsói Egyetemet érte: itt 78 könyv hiányzik, amelyek értéke eléri az egymillió eurót.

„Sajnos az ellopott művek között számos első kiadás van Puskintól, Lermontovtól, Gogoltól, Radiscsevtől, de még Sevcsenkótól is” – mondta Hieronim Grala orosz politika szakértő, a Varsói Egyetem professzora a Bildnek. Ő segített az egyetemnek felmérni a károkat.

Mivel a lopások nem sokkal Ukrajna 2022-es orosz megszállása után kezdődtek, és először a balti államokban fedezték fel őket, Hieronim Grala feltételezi, hogy az akciót Oroszország szervezte. Oroszország ugyanis azzal vádolja a balti államokat, hogy a kultúrája és nyelve ellen akarnak harcolni. Egyes Puskin-kötetek egyébként, amelyeken láthatók a Varsói Egyetem bélyegzői, egy oroszországi aukciósháznál tűntek fel. Az egyik kötet 118 ezer euróért kelt el.

Bizonyíték azonban nincs arra, hogy valóban köze lenne Oroszországnak a lopásokhoz. 2023 végén Franciaországban és Belgiumban letartóztattak két gyanúsítottat, akik feltehetően egy grúziai bandához tartoznak. A nyomozás még mindig tart.

Az Europolon keresztül egész Európára kiterjed a rendőrségi együttműködés

– mondta a Bildnek a Szövetségi Bűnügyi Hivatal szóvivője.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.