A holland gazdák mindenáron ragaszkodnak Geert Wildershez

Foggal-körömmel ragaszkodnak a hollandiai gazdák Geert Wilders jobboldali politikushoz, aki óriási győzelmet aratott a novemberi országos választásokon. A politikus pártja azonban mégsem tudott még kormányt alakítani. Ha ez nem változik, akkor az a Frans Timmermans jön a sorban, aki a gazdákat halálra ítélő uniós Zöld Megállapodás atyja – ezt mindenképp el akarják kerülni az agrárszektor résztvevői.

2024. 03. 01. 16:19
WILDERS, Geert
Hága, 2024. február 9. Geert Wilders, a novemberi holland parlamenti választássokon gyõztes Szabadságpárt (PVV) vezetõje nyilatkozik, amint kormányalakítási tárgyalásokra érkezik Hágában 2024. február 9-én, amikor folytatódnak a két napppal korábban megszakadt megbeszélések. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal Fotó: Remko De Waal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem lehet végleg leírni Geert Wilders holland jobboldali politikus kormányalakítási esélyeit. Wilders minden, amit az európai centristák utálnak, és most azokat a gazdákat is megnyeri magának, akiket Brüsszel évtizedeken át próbált megnyugtatni – írja a Politico.

Wilders – aki migránsellenes, euroszkeptikus platformon indult, és korábban a Korán betiltását követelte – óriási győzelmet aratott a novemberi hollandiai országos választásokon. Az azóta eltelt hónapokban az általa vezetett Szabadságpárt (PVV) nehezen tudott szövetségeseket találni a kormányalakításhoz, mivel a nagyobb centrista pártok nem voltak hajlandóak csatlakozni hozzá a nézetei miatt.

WILDERS, Geert
Geert Wilders a holland gazdák és az uniós mezőgazdaság utolsó reménye (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

Egy állandó hang azonban támogatja őt abban a reményben, hogy az európai mezőgazdaságot még meg lehet menteni valahogy: Caroline van der Plas, a Polgári Gazdamozgalom (BBB) párt vezetője. 

Új koalíciót akarunk kötni, lehetőleg jobbközép pártokkal. Fontos érvényt szerezni a választási eredménynek, amely Wilders pártját helyezte az első helyre. Nem értünk egyet mindenben, amit a PVV képvisel, de Wilders számos álláspontját és javaslatát visszavonta. Ez bizalmat ad nekünk a jövőre nézve

– jelentette ki Van der Plas, akinek pártja a 2019-es megalakulása óta a vidéki elégedetlenség egyik legfontosabb csatornájává vált, sőt, a tavaly márciusi tartományi választásokon az első helyen végzett.

A választók egy jobbközép kabinetet akarnak. A PVV mindent megtett ennek érdekében, tízszer ugrottuk át az árnyékunkat. Ha a többi párt nem teszi lehetővé, jön a  Timmermans-kabinet

– írta a közösségi oldalán Geert Wilders, aki arra utalt, hogyha Frans Timmermans alakít kormányt, akkor a Zöld Megállapodás atyja végleg beüti az utolsó szeget is a holland mezőgazdaság koporsójába. 

Jelenleg elég forró a helyzet – mondta Jos Ubels, a Farmers Defense Force (FDF) aktivista csoport vezetője, aki tüntetéseket szervezett Hollandiában.

Azt hiszem, a legtöbb gazdálkodó most a politikai spektrum jobb oldalát nézi... mert a baloldal nem úgy végezte a munkáját, ahogy kellett volna

– fogalmazott. 

Hollandián túl a gazdatüntetések az elmúlt hónapokban Európa-szerte elterjedtek, többek között Brüsszelben, ahol a napokban traktoros gazdák összecsaptak a rendőrséggel

Eközben Emmanuel Macron francia elnök egy párizsi mezőgazdasági vásáron dühös gazdákkal találta magát szembe, az államfőnek menekülnie kellett.

Borítókép: Geert Wilders, a novemberi holland parlamenti választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) vezetője (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.