A város megtelt, nincs helyük a migránsoknak – mondják a helyiek

Roscrea városában Írországban forrnak az indulatok a migránsok miatt. A településen, ahol amúgy is sok problémával és hátránnyal kell a lakóknak szembenézniük, be kellett zárnia a helyi szállodának, hogy menekülteket fogadhasson az épület.

2024. 03. 19. 19:08
Bari, 2023. december 30. Illegális bevándorlók regisztrálnak, miután az őket szállító Ocean Viking hajó kikötött a dél-olaszországi Bariban 2023. december 30-án. A civilhajó összesen 244 migránst vett fedélzetére a líbiai partok közelében. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Donato Fasano) Fotó: Donato Fasano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem lehet betelepíteni az embereket egy olyan városba, ahol nincs semmi a már ott lakóknak. Mindennek van határa, és minden városnak van határa. Szóval ezért jöttem ide – nyilatkozta Marie-Claire Doran roscreai tüntető.

 

A tüntetéssorozat a mintegy 5500 lakosú ír városban még januárban  kezdődött. Ekkor derült ki, hogy a település egyetlen szállodája ideiglenesen bezár, és menekültek fogadására áll át. A lakosság a kormányt és a migránsokat okolta a bezárásért. Egyes helyiek rendszeresen tüntetnek azóta is a 160 menedékkérő érkezése miatt.

A tavalyi évben Írországban rendszeressé váltak az ilyen és ehhez hasonló migránsellenes megmozdulások. Nem mindenhol maradtak békések ezek az események, Dublinban a tüntetők és a rendőrök összecsapásáig fajult az esemény, míg több helyen lángok csaptak fel a menekültek szállásának szánt épületekben. 

A  roscreai lakosoknak azért volt fájó pont a szálloda bezárása, mert a városból sokan elvándoroltak, a munkalehetőségek és a befektetések hiányával és annak következményeivel kell a helyieknek nap mint nap szembenézniük. 

Néhány ember Roscreában már úgy érzi, hogy nem szolgál jól minket a kormány, és embereket akar telepíteni a városunkba

– jelentette ki Justin Phelan, egy másik tüntető.

Január 15-én érkeztek az első menedékkérők, ekkor a tüntetők megpróbálták a beköltözést megakadályozni, szópárbajt vívtak a rendőrökkel és kisebb dulakodásra is sor került. Felhangzott az országszerte ismert rigmus is:

Írország tele van.

A tüntetők még februárban is kitartottak. A városba 321 menedékkérő és egy program keretében 153 ukrán személy érkezett. Jelenleg Írországban 27 000 menedékkérő tartózkodik. A legtöbben Nigériából, Grúziából, Algériából, Afganisztánból és Szomáliából származnak. 2022 óta pedig 100 000 ukrán menekült érkezett, tovább növelve az amúgy is lakhatási gondokkal küzdő írekben a feszültséget. Eleinte Dublinban és a nagyvárosokban fogadták őket, ám most már a Roscrea nagyságú települések is kénytelenek migránsokat fogadni.

A településen vannak próbálkozások arra, hogy a helyiek ismerjék meg az újonnan érkezetteket, önkéntesek és nonprofit szervezetek találkozókat szerveznek.

A tüntetők kifejtették, hogy addig maradnak, amíg nem maximalizálják a befogadandó személyek számát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Donato Fasano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.