Akcióba léptek a szerb MiG–29-esek + videó

Egy ismeretlen repülő objektumot észleltek Szerbia légterében. Emiatt kellett felszállniuk és akcióba indulniuk a vadászgépeknek.

2024. 03. 31. 7:42
A szerb légierő MiG-29 típusú vadászrepülőgépei repülnek át a főváros, Belgrád melletti Batajnica katonai repülőtér felett 2018. október 4-én. (Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerb védelmi minisztérium közleménye szerint szombaton egy ismeretlen repülőt vettek észre a balkáni ország légterében. Az objektum 5500 méter magasan szállt, Valjevo városának környékén. Emiatt léptek akcióba a MiG–29-esek.

A szerb hadsereg MiG-29-es vadászgépei repülnek a nemzeti zászló felett 2023. szeptember 9-én. A repülőknek élesben is akcióba kellett lépniük. (Fotó: Andrej ISAKOVIC / AFP)
A szerb hadsereg MiG–29-es vadászgépei repülnek a nemzeti zászló felett 2023. szeptember 9-én (Fotó: AFP/Andrej Isakovic)

Alekszandar Vucsics köztársasági elnök és a szerb fegyveres erők főparancsnokának utasítása alapján álltak a légvédelem szolgálatba a MiG–29-es vadászrepülőgépek. A gépek repülésük során intenzíven figyelték a légteret, de ezt követően a radarképről eltűntek az objektumok.

A tárca közleménye szerint a vadászgépek a helyzet megerősítése céljából folytatták repülésüket, és az eljárásnak megfelelően átvizsgálták a zónát, majd visszatértek a repülőtérre.

Szerbia egyébként katonailag semleges ország. Maga igyekszik megvédeni a légterét. Részben ezen döntése miatt azonban nagy a nyomásgyakorlás a balkáni országon. A Magyar Nemzet már korábban is idézte a szerb államfőt, aki legutóbbi sajtótájékoztatóján felsorolta azon indokokat, amelyek miatt állandó pressziónak vannak kitéve a szerbek. 

Vucsics az okok közé sorolta, hogy Szerbia katonailag semleges ország, az orosz–ukrán háború kapcsán Belgrád elítélte a szuverén ország elleni támadást, de nem csatlakozott a Moszkva elleni szankciókhoz.

A harmadik ok pedig az, hogy a nyugati országok nagy nyomást éreznek az orosz erők ukrajnai előretörése és a Moszkvából érkező esetleges jövőbeni politikai üzenetek miatt, amelyek gyakran emlegetik Koszovót mint precedenst.

Borítókép: A szerb légierő MiG–29 típusú vadászrepülőgépei repülnek át a főváros, Belgrád melletti Batajnica katonai repülőtér felett 2018. október 4-én (Fotó: AFP/Andrej Isakovic)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.