Mutatjuk, melyik országnak segít atom-tengeralattjárót fejleszteni Franciaország + videó

Emmanuel Macron francia elnök szerdán kijelentette, hogy Franciaország segíteni fogja Brazíliát a tengeralattjárók nukleáris technológiájának fejlesztésében.

2024. 03. 27. 21:00
Lula Da Silva elnök Brazíliában fogadta Emmanuel Macron francia elnököt (Fotó: Pablo PORCIUNCULA / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt akarom, hogy nyissuk meg a fejezetet az új tengeralattjárók számára, miközben tökéletesen tiszteletben tartjuk az atomsorompó-kötelezettségeket. Ha akarják, Franciaország az önök oldalán lesz – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök egy hagyományos meghajtású francia–brazil tengeralattjáró vízre bocsátásakor a Rio de Janeiro melletti Itaguaiban.

Brazília emellett tervezi első nukleáris meghajtású tengeralattjárójának, az Alvaro Albertónak a megépítését is. A tengeralattjáró tervezését és építését a francia Naval Group haditengerészeti védelmi gyártó cég támogatja, kivéve a nukleáris kazánt, amelyet a brazilok terveznek. 

– Folynak tárgyalások arról, hogy Franciaország együttműködhetne velünk, többek között az atomenergia, a nukleáris üzemanyag terén – mondta a brazil diplomácia európai vezetője, Maria Luisa Escorel de Moraes, aki hozzátette,  hogy ez egy stratégiai, érzékeny, kényes kérdés. A projekt ugyanis nagyon sokat akadozik, főként a költségvetési korlátok miatt, és a brazil haditengerészet szerint az atom-tengeralattjáró most 2036 és 2037 között várható.

Borítókép: Lula Da Silva elnök Brazíliában fogadta Emmanuel Macron francia elnököt (Fotó: AFP/Pablo Porciuncula)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.