Orosz fenyegetés árnyékolta be a román NATO-ünnepet

Húsz évvel ezelőtt csatlakozott a kelet-európai ország a védelmi szervezethez.

F–16-os Fighting Falcon harci repülőgépet adnak át Borceában 2016. október 7-én. Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „jelenlegi rendkívül összetett helyzet” még jobban növeli a NATO jelentőségét – közölte Klaus Johannis román elnök Románia NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából. A NATO-főtitkári posztra nemrég bejelentkező államfő szerint „Románia továbbra is nagy szerepet vállal a NATO állandó átalakításának folyamatában, hogy a szövetség erősebbé, ellenállóbbá és a jövőre jobban felkészültté váljon”. 

A román ünnepi nyilatkozatokat némileg beárnyékolta, hogy csütörtökön az orosz külügyi tárca egy fenyegető hangnemű üzenetet fogalmazott meg  Bukarestnek címezve.

A moszkvai külügyminisztérium közölte: Oroszország „figyelemmel kíséri Románia tevékenységeit”, miután elkezdődött a Konstanca melletti Mihail Kogalniceanu NATO-támaszpont bővítése.

A Maszol erdélyi portál által is idézett orosz külügyi állásfoglalás leszögezi: értékeli a Romániával kapcsolatosan „felmerülő kockázatokat”, s ezeket figyelembe veszi „a katonai tervezés során”. Néhány nappal ezelőtt Andrej Klimov, a moszkvai parlament felsőházi külügyi bizottságának alelnöke jelentette ki: minél nagyobb lesz a romániai „ellenséges” katonai bázis, annál inkább nő az esélye annak, hogy ez a támaszpont az első célpontok között lesz „megtorló támadások” esetén.

Mint arról lapunk is beszámolt, elkezdődött a konstancai Mihail Kogalniceanu NATO-támaszpont bővítése, végleges formájában akár tízezer katonának is otthont adhat. A bázist egy 2,5 milliárd eurós projekt keretében alakítják át. A közel háromezer hektáros területen kifutópályák, repülőgéphangárok, de iskolák, óvodák, üzletek is épülnek. A megnagyobbított NATO-bázis kiválthatja a németországi Ramstein szerepét, amely jelenleg az Egyesült Államok legfontosabb európai katonai bázisának ad otthont.

Borítókép: Illusztráció, F–16-os Fighting Falcon harci repülőgépet adnak át Borceában 2016. október 7-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.