Orosz–ukrán háború: közel az ukrán–lengyel megállapodás a fegyvergyárakról

Kijevnek több fegyverre van szüksége, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén – jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten.

2024. 03. 28. 18:09
Donald Tusk lengyel kormányfő és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a fegyvergyárakról egyeztetett Varsóban (Fotó: NurPhoto/NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború, pontosabban az ukrajnai fegyverszállítások is szerepeltek a csütörtöki lengyel–ukrán kormányközi konzultáció napirendjén.

– Több fegyverre van szükségünk, ezen dolgozunk. Azt tervezzük, hogy közös fegyvervállalatok jöjjenek létre Lengyelország és Ukrajna területén

– jelentette ki Denisz Smihal ukrán kormányfő.

A lengyelországi gazdatüntetések egyik okáról, az ukrán agrártermékek exportjáról az ukrán kormányfő elmondta: Ukrajna beleegyezett az Európai Unió által javasolt korlátozásokba. Szükségesnek nevezte a Lengyelországgal e téren kötendő kompromisszumot.

A találkozó után Donald Tusk lengyel miniszterelnök elmondta, hogy az agrárügyi témákban egy lépést haladtak előre a mindkét fél számára kedvező megoldások keresésében. Megerősítette egyben azt is, hogy Lengyelország részt vesz az orosz és a belausz gabona európai behozatalát érintő diplomáciai offenzívában.

– Egy lépés választ el attól, hogy az EU e téren 50 százalékos vámot vessen ki 

– jelentette ki Donald Tusk, aki arról is beszámolt, hogy a két kormány közel áll az ukrán fuvarozók lengyelországi tranzitját érintő megoldások véglegesítéséhez, úgy, hogy az áruszállítás ne okozzon zavarokat a lengyel piacon. A lengyel kormányfő kétségbevonhatatlannak nevezte, hogy Varsó anyagi, katonai, pénzügyi, diplomáciai értelemben támogatja Kijevet az orosz–ukrán háborúban, és támogatja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását is. A több lengyel és ukrán tárcavezető részvételével folytatott varsói tárgyalások napirendjén a kulturális javak védelme terén folytatandó együttműködés és energetikai témák is szerepeltek.

Borítókép: Donald Tusk lengyel kormányfő és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a fegyvergyárakról egyeztetett Varsóban (Fotó: NurPhoto/NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.