Több halálos áldozata is van a spanyolországi ítéletidőnek + videók

Egészen ijesztő felvételek keringenek a közösségi médiában a spanyolországi ítéletidőről, volt, ahol még tornádó is kialakult. Az előrejelzések szerint egész hét végén havazásra, heves esőzésre és szélviharra kell számítani az ibériai országban.

2024. 03. 29. 12:25
Behavazott út mentén sétálnak zarándokok a Szent Jakab zarándokúton az észak-spanyolországi Navarra tartománybeli Espinalban 2024. március 26-án. Fotó: Jesús Diges
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy ember meghalt csütörtökön a Nelson-vihar miatt Spanyolországban. Egy férfi és egy nő az északi Asturias régió két különböző településén zuhant a tengerbe, miután a többméteres hullámok magukkal ragadták őket.

Szemtanúk beszámolója szerint a férfi – egy angol turista – épp a morajló tengert fényképezte, a másik áldozat pedig csak a parton sétált, amikor a tragédia történt. Az északkeleti Tarragonában (Katalónia) szintén két ember halt meg a rendkívüli időjárás miatt. Ott egy 16 éves marokkói fiú zuhant bele a tengerbe egy sziklás partszakaszon, amit szintén többméteres hullámok ostromoltak. Egy német házaspár épp arra járt a történtek idején. A 32 éves férfi meg akarta menteni a segítségért kiabáló fiút és utánaugrott, de a hullámok túl erősek voltak és végül egyikük sem tudott a partra úszni. Két helybeli igyekezett segíteni rajtuk, de esélyük sem volt, így mire a mentők kihúzták őket a vízből, már mindketten életüket vesztették.

Nagypénteken Spanyolország 38 megyéjében van érvényben riasztás a Nelson-vihar miatt, ami Portugáliában már óriási áradásokat okozott. 

A lisszaboni Vasco de Gama híd környékén még egy tornádó is kialakult. 

A dél-spanyolországi Sevilla hegyvidéki területein szintén annyi eső esett le rövid idő alatt, hogy több utat le kellett zárni a forgalom elől. San Nicolás del Puerto település közelében pedig a helyi patak kilépett a medréből. 

A granadai Sierra Nevadában eközben pénteken lezárták sípályákat és felvonókat, mert életveszélyesen nagy a szél, többször regisztrálnak 120 km/h-s lökéseket.

Spanyolország tengerparti szakaszain a következő napokban is hat-nyolc méter magas hullámokra, a magasan fekvő területeken intenzív havazásra, a többi régióban pedig orkánerejű szélviharokra és heves esőzésekre kell készülni, ráadásul a meteorológusok szerint a Nelson-vihar java még hátravan. A tengerparti lakosságot arra kérték, hogy egész hétvégén maradjanak távol a víztől és a part menti sétányoktól, hogy ne történjen több tragédia. 

Az időjárás ellenére közel tízmillió spanyol állampolgár indult vagy indul útnak elsősorban a tengerparti régiókba pihenni a húsvéti hosszú hétvége alkalmából. Az ünnepi programokat azonban szintén átírja az időjárás. 

A körmeneteket már az elmúlt napokban is több helyen lefújták és hétvégén sem lesz ez másképp, kedvezőbb esetben az történik majd, hogy rövidített útvonalon tartják meg őket.

Borítókép: Behavazott út mentén sétálnak zarándokok a Szent Jakab-zarándokúton az észak-spanyolországi Navarra tartománybeli Espinalban 2024. március 26-án (Fotó: MTI/EPA-EFE/Jesús Diges)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.