Az amerikai pénz után új erőre kapott a háborús lendület Európában

Megkönnyebbült és felbátorodott Európa az Ukrajnának megszavazott amerikai támogatás után, ugyanakkor az európai országok a Kijevnek nyújtott saját támogatásaikkal küszködnek. Észtország és Svédország is óva int az önelégültségtől.

Forrás: Politico2024. 04. 23. 10:33
Az Egyesült Államok Capitoliumának képe az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt jelentős segélycsomagról szóló képviselőházi szavazás előtt Washingtonban, 2024. április 20-án. Fotó: Drew ANGERER Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai vezetők üdvözölték, hogy az amerikai képviselőház szombaton elfogadta a 61 milliárd dolláros ukrajnai segélycsomagot, de néhányan figyelmeztettek, hogy az elkövetkező hónapokban várható heves orosz támadások előtt sürgősen még több támogatásra van szükség Európától is, írja a Politico.

A Kreml viszont bírálta a lépést, amely szerinte „még több ukrán halálához vezet majd”.

Mike Johnson, az Egyesült Államok házelnöke a sajtónak nyilatkozott, miután a képviselőház elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt jelentős segélycsomagot. (Fotó: AFP/Drew Angerer)

Joe Biden kormánya hangsúlyozta, hogy a támogatás nélkül Ukrajna az év végére veszíthet az orosz invázió elleni védekezésben.

Üdvözlöm, hogy az amerikai képviselőház jóváhagyta az Ukrajnának szánt jelentős új segélycsomagot

– közölte Jens Stoltenberg. 

A NATO-főtitkár szerint „Ukrajna a NATO-szövetségesek által biztosított fegyvereket az orosz harci képességek megsemmisítésére használja. Ez mindannyiunkat biztonságát növeli, Európában és Észak-Amerikában".

Egy magas rangú ukrán tiszt üdvözölte az amerikai döntést, de arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg az utánpótlás eléri a frontvonalakat, az hónapokig is eltarthat. Az amerikai törvényjavaslat elfogadásához még a szenátus jóváhagyása szükséges, ami az elmúlt hetekben arra késztette Európát, hogy a további katonai segítségnyújtás lehetőségeit vizsgálja meg a háború sújtotta Ukrajnának.

Köszönöm, Amerika!

írta Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint a „képviselőház által elfogadott amerikai segélytörvényjavaslat megakadályozza a háború kiterjedését, ezrek és ezrek életét menti meg, és segít nemzeteinknek erősebbé válni" – tette hozzá.

Legjobbjaink ezrei maradnak életben

– mondta Rosztyiszlav Pavlenko ukrán ellenzéki törvényhozó. „Remélem a szállítás azonnal megindul” – tette hozzá. 

Egyes európai vezetők az amerikai szavazást megragadva felszólították Európát, hogy most, hogy Washington új támogatása várhatóan hamarosan útban van Kijev felé, ne legyen önelégült és ne veszítse el a lendületét.

Remélem, ez a szavazás minden szövetségest arra ösztönöz, hogy átnézze a raktárait és többet tegyen

– írta Kaja Kallas észt miniszterelnök az X-en.

Nekünk is el kell végeznünk a saját házi feladatunkat

– mondta Tobias Billström svéd külügyminiszter.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter szerint „Európának is többet kell tennie. A mi tétovaságunk és határozatlanságunk Ukrajna hatékony támogatásában csak további agresszióra ösztönzi a Kremlt, ami még több emberéletbe kerül”.

Borítókép: Az Egyesült Államok Capitoliumának képe az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt jelentős segélycsomagról szóló képviselőházi szavazás előtt Washingtonban, 2024. április 20-án (Fotó: AFP/Drew Angerer)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.