Belga miniszter a migránsokról: „Ki fogja tisztítani az ablakaimat?”

Paul Van Tigchelt belga igazságügyi miniszter migránsokat védő monológja botrányba fulladt.

2024. 04. 30. 12:59
Paul Van Tigchelt igazságügyi miniszter a belga nagykövet marokkói rezidenciáján, Rabatban, 2024. április 14-én. (Fotó: HATIM KAGHAT / BELGA MAG / Belga az AFP-n keresztül) Fotó: Belga via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ki gondoskodik az idősekről? Ki fekteti le a vízvezetékemet? Ki tisztítja otthon az ablakaimat?” – fogalmazott Paul Van Tigchelt belga igazságügyi miniszter egy beszélgetős műsorban. Van Tigchelt egyébként arról is ismert, hogy írt már kiegészítést a Belga Nemzeti Bank migrációs jelentéséhez, amiben a migráció gazdasági előnyei mellett érvelt.

A bírált mondatok akkor hangoztak el, amikor a műsorban arról kérdezték a tárcavezetőt, hogy meg lehet-e állítani a migrációt egy olyan országban, mint Belgium.

Természetesen ez nem lehetséges. Nem szükséges és nem is kívánatos

– fogalmazott, majd sorolta a fent említett példákat, hogy miben látja a migránsok hasznát többek között. A műsorvezető fülét is megütötte a felsorolás, hogy Van Tigcheltnek hirtelen az ablakai pucolása jutott eszébe, így közbeszólt, hogy „várjon, tudom mire gondol, de…” Végül kompromisszumra abban az átfogalmazásban jutottak, hogy a „migráció elnyomásával a gazdaság is meg fog állni”.

A belga miniszter bizonyára nem hallott még arról a megoldásról, hogy ahelyett, hogy szavazati joggal felruházott migránsok betelepítése helyett szigorúan szabályozott vendégmunkás rendszert is ki lehet építeni bizonyos keretek között, sem arról a kritikáról, hogy a tömeges olcsó munkaerő megszünteti a késztetést Európában az innovációra és az iparfejlesztésre.

Borítókép: Paul Van Tigchelt igazságügyi miniszter a belga nagykövet marokkói rezidenciáján, Rabatban, 2024. április 14-én. (Fotó: AFP/Belga Mag/Hatim Kaghat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.