Brüsszel az uniós tagjelölt Georgia szuverenitását fenyegeti

Brüsszelnek gondja van azzal, hogy Georgia nem akarja, hogy külföldről beleszóljanak a belügyeibe.

Forrás: Politico2024. 04. 04. 19:18
Georgia tbilisi old tbilisi dzveli kalaki bar on meidan square
Az Európai Unió zsarolni próbálja Georgiát. Fotó: AFP/GUIZIOU Franck
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió bírálta Georgia kormányzó pártjának azon döntését, hogy újból bevezeti a vitatott, Oroszország által ihletett külföldi ügynöktörvényt, figyelmeztetve, hogy a médiaszabadság biztosítása kritikus fontosságú az uniós csatlakozási folyamat szempontjából.

Tibiliszi nem engedne. Fotó: AFP/BIBIKOW Walter
Tibiliszi nem engedne. Fotó: AFP/BIBIKOW Walter

Aggodalomra ad okot a georgiai kormánypárt azon bejelentése, miszerint a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvénytervezetet újból bevezetik – áll az EU külpolitikai részlegének csütörtöki közleményében. A demokrácia magja a civil társadalmi szervezetek számára kedvező környezet megteremtése és fenntartása, valamint a médiaszabadság biztosítása – írják. 

Ez is kulcsfontosságú az EU-csatlakozási folyamat szempontjából.

A georgiai kormány már tavaly megkísérelte a törvény bevezetését, de kénytelen volt  azt feltétel nélkül visszavonni, miután közfelháborodást és hatalmas utcai tiltakozásokat váltott ki Tbilisziben.

„Az EU sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy ismét szóba került a törvényjavaslat, annak ellenére, hogy 2023 márciusában a közvélemény és a nemzetközi reakciók erősen ellene voltak” – tette hozzá az EU közleménye.

Mint ismert, Georgia 2023 decemberében megkapta az EU-tagjelölt státust, bár Brüsszel figyelmeztette, hogy az országot a demokrácia és az emberi jogok csorbulása fenyegeti.

Borítókép: Georgiát a szőnyeg szélére állítanák Brüsszelben. (Fotó: GUIZIOU Franck/hemis.fr/Hemis via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.