Döbbenet, amit az amerikai kémügynökség állít az orosz elnökkel kapcsolatban

Az amerikai hírszerző ügynökségek megállapították, hogy valószínűleg nem Putyin rendelte el Navalnij meggyilkolását.

Forrás: The Wall Street Journal2024. 04. 27. 6:53
illusztráció, börtön
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az értékelés nem vitatja Putyin szerepét Navalnij halálában, de úgy véli, hogy valószínűleg nem ő rendelte el. A megállapítás széles körben elfogadott a hírszerző közösségen belül, és több ügynökség is osztja, köztük a CIA, a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatala (DNI) és a külügyminisztérium hírszerzési egysége is – írta meg a The Wall Street Journal. 

Navalnij 2013. április 24-én állt bíróság elé olyan vádak alapján, amelyeket szerinte Vlagyimir Putyin elnök rendelt el bosszúból azért, mert szembe mert szállni a Kremllel.
Navalnij 2013. április 24-én állt bíróság elé olyan vádak alapján, amelyeket szerinte Vlagyimir Putyin elnök rendelt el bosszúból azért, mert szembe mert szállni a Kremllel  (Fotó: Kirill Kudrjavtsev / AFP)

Ugyanakkor több európai vezető továbbra is szkeptikus a tekintetben, hogy Putyinnak nem lehetett közvetlen köze Navalnij halálához. Egy olyan szigorúan ellenőrzött rendszerben, mint Putyin Oroszországa, kétséges, hogy az elnök előzetes tudta nélkül történhetett volna baj Navalnijjal – fogalmaz a lap tisztségviselőkre hivatkozva. 

Navalnij szövetségesei ragaszkodnak ahhoz, hogy halálát a Kreml rendelte meg. Leonyid Volkov, Navalnij egyik régi szövetségese nyilatkozatában naivnak minősítette az amerikai hírszerzés értékelését.

„Azok, akik azt állítják, hogy Putyin nem volt tisztában, nyilvánvalóan semmit sem értenek abból, hogyan működik a mai Oroszország” – mondta.

Az az elképzelés, hogy Putyin nem volt tájékozott és nem hagyta jóvá Navalnij megölését, nevetséges.

Az időzítés nem Putyinra vall

Az amerikai értékelés egy sor információn alapul, köztük néhány titkos hírszerzési információn, valamint a nyilvános tények elemzésén, beleértve a halálának időzítését és azt, hogy az hogyan árnyékolta be Putyin újraválasztását – mondta a WJS-nek néhány informátor. Hozzáteszik, hogy valójában az informátorok arra nem tértek ki, hogy hírszerző ügynökségek kidolgoztak-e alternatív magyarázatot Navalnij halálával kapcsolatban. A lap hozzáteszi, hogy a hírszerzési értékelések gyakran töredékes információk morzsáin alapulnak, és gyakran a titkosított részletek és a nyilvánosan elérhető adatfolyamok keverékére támaszkodnak. A lap megjegyzi, hogy Putyin márciusban azt mondta, napokkal Navalnij halála előtt beleegyezett a Navalnij és a Nyugaton fogva tartott személyek közötti cserbe. Az orosz elnöknek az egyetlen feltétele az volt, hogy a Navalnij soha nem térhet vissza Oroszországba.

Borítókép: illusztráció, börtön (forrás: RDNE Stock project / https://www.pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.