Ezt válaszolta Emmanuel Macron az oroszok fenyegetésére

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön elítélte az oroszok fenyegető megjegyzéseit a két ország védelmi minisztere, Sébastien Lecornu és Szergej Sojgu előző napi telefonos megbeszéléséről, amelyet a francia fél azért kért, hogy hasznos információkat adjon át az oroszoknak a moszkvai terrortámadásról.

Forrás: MTI2024. 04. 04. 15:55
Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: AFP/POOL/MOHAMMED BADRA)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárgyalásról szóló beszámolójában Oroszország úgy fogalmazott: bízik benne, hogy a francia titkosszolgálatoknak nincs közük a március 22-én 144 ember halálát követelő moszkvai terrortámadáshoz.

Nevetséges azt állítani, hogy Franciaország állhat mögötte, hogy az ukránok állnak mögötte… Ennek az egésznek nincs értelme. Ez az információk manipulálása, amely része annak a hadviselési arzenálnak, amelyet ma Oroszország használ

– fogalmazott a francia elnök a párizsi nyári olimpia vizes központjának átadóünnepségén. 

Emmanuel Macron francia elnök kezet fog Sebastien Lecornu francia védelmi miniszterrel (Fotó: AFP/Ludovic MARIN)
Emmanuel Macron francia elnök kezet fog Sebastien Lecornu francia védelmi miniszterrel (Fotó: AFP/Ludovic MARIN)

Emmanuel Macron azzal indokolta a megbeszélésre vonatkozó francia kezdeményezést, hogy Franciaországnak átadandó hasznos információi vannak a támadás eredetéről és megszervezéséről, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára. 

Együtt kell működnünk mindazokkal, akiket érint a terrorizmus. És amikor információnk van, vannak technikai eszközeink, azt hiszem, ez a mi felelősségünk

– tette hozzá. A francia államfő szerint mindez bizonyítéka mindannak, amit az év eleje óta mond: Oroszország agressziviátsa egyre nő, és nem csak Franciaországgal szemben.

Javaslom, hogy nézzék meg, mit tettek a magas rangú német katonai tisztviselőkről szóló információk kiszivárogtatását illetően, mit tettek az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok tekintetében is, amikor is egyes orosz tisztségviselők azt állították, hogy ezek az országok állnak a támadás mögött. Olyan információk jönnek egymás után, amelyekről tudjuk, hogy hamisak, és amelyek fenyegető magatartásnak felelnek meg

– hangsúlyozta Macron, aki szerint Oroszország minden nap azt próbálja megerősíteni, hogy Franciaország nem képes bizonyos dolgokra – például az olimpia megszervezésére és a biztonság garantálására. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a védelmi miniszterek közötti megbeszélésről Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a felek kitértek a francia katonák esetleges Ukrajnába vezénylésének témájára is. Az orosz miniszter figyelmeztette kollégáját azokra a problémákra, amelyekkel Párizsnak szembe kell majd néznie, ha ezek a tervek megvalósulnak. Sojgu és Lécornu mindemellett kijelentette, hogy kész a párbeszédre az ukrajnai helyzetről. Az orosz védelmi minisztérium szerint ezek kezdete a 2022-ben Isztambulban kidolgozott békekezdeményezésen alapulhat. Ezeket a megjegyzéseket Párizs azonnal visszautasította.

Az orosz miniszter ugyan azt mondta, hogy kész újraindítani a párbeszédet Ukrajnáról, de Franciaország nem fogadott el és nem is javasolt semmit ebben a témában – közölte a francia védelmi tárca az AFP hírügynökséggel.

Sébastien Lecornu korábban sajtóközleményében kijelentette, hogy fenntartás nélkül elítélte az Oroszország által Ukrajnában indított háborús agressziót a telefonos megbeszélésen.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: AFP/POOL/MOHAMMED BADRA) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.