Ha a Google-nél dolgozol, csak úgy gondolkodhatsz, mint a Google

Nesze neked szólásszabadság: a demokrácia értékeinek megőrzését fennen hangoztató technológiai óriás ötvennél is több dolgozóját rúgta ki, mert élni merészeltek a szabad véleménynyilvánítás jogával. A Google egy demonstráción való részvételért állt bosszút munkatársain.

2024. 04. 28. 14:33
A Google logója
A Google logója (Forrás: Pixabay)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ötven munkatársát rúgta ki a Google, miután éltek egyik legalapvetőbb demokratikus jogukkal: részt vettek egy politikai demonstráción – írja a The Guardian brit napilap. A demokratikus jogokat lelkesen védelmező amerikai technológiai óriás, miután azonosította a résztvevőket, emailben szüntette meg a munkaviszonyukat, mindenféle konzultáció nélkül.

A Google logója
A Google logója (Forrás: Pixabay)

A Google-nél eddig sem volt ismeretlen a kirúgás vagy fegyelmi alkalmazása egy tüntetésen való részvételért, 2018-ban például a vállalatnál történt szexuális bántalmazási esetek ellen tiltakozókat érte retorzió. A mostani eset azonban még ennek fényében is példátlan.

Ha a drasztikus lépés után még bárkiben maradt volna kétség a Google kettős mércéje felől, Sundar Pichai ügyvezető egy hosszú emailben adta a dolgozók tudtára, hogy a Google egy vállalat, és nem olyan hely, ahol „politikáról lehet vitatkozni” – idézi a dörgedelmes írást a The New York Post.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a kirúgott dolgozók tesznek-e jogi lépéseket.

A Google riválisa, a Facebookot és az Instagramot irányító Meta is megtiltotta munkavállalóinak, hogy politikai kérdéseket vitassanak meg az irodában.

A külső cenzúra a Meta platformjain a Meta-alkalmazottak belső cenzúrázásával kezdődik

– írta Instagram posztjában az egyik dolgozó, akit szintén politikai véleménye miatt ért vállalati retorzió.

A világ kommunikációját nagymértékben meghatározó technológiai vállalatoknál tehát szólásszabadság van, de csak addig, ameddig a munkavállaló véleménye egyezik a munkáltatóéval. Hol is láttunk erre kísértetiesen emlékeztető szituációt? Ja igen, Brüsszelben.

Borítókép: A Google logója (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.