Izraeli támadás Irán ellen + videó

Miután Irán múlt héten támadást indított Izrael ellen, nem sokat kellett várni az izraeli ellencsapásra. Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt.

2024. 04. 19. 6:31
Iranian official TV confirms 'massive explosions' in central Isfahan province
Egy férfi tévét néz Teheránban, miután az iráni hivatalos média megerősítette, hogy „masszív robbanások” történtek Közép-Iszfahán tartományban Fotó: Fatemeh Bahrami / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztü
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt, válaszul a múltheti iráni csapás miatt. Az AFP jelentése szerint az amerikai tisztviselők megerősítették, hogy Izrael katonai műveleteket hajtott végre Irán ellen, de nem ismertették bővebben ezeket a műveleteket. Az izraeli hadsereg a hírügynökségeknek nyilatkozva azt mondta, hogy nem kommentálja az eseményeket.

Az iráni állami média pénteken robbanásokról számolt be Iszfahán központi tartományban, hozzátéve, hogy aktiválták a légvédelmi rendszereket több iráni város felett, miután az ország hivatalos műsorszolgáltatója szerint robbanásokat hallottak Iszfahán városának közelében.

Az iszfaháni nukleáris létesítmények a jelentések szerint teljesen biztonságban vannak és biztonságosak  – jelentette az iráni Tasnim hírügynökség „megbízható forrásokra” hivatkozva. A brit sajtó jelentése szerint az IRNA teheráni hivatalos hírügynökség arról írt, hogy pénteken Irán egész területén felfüggesztették a légi közlekedést.

Az NBC News a helyzetet ismerő forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy az Egyesült Államok nem vett részt Izrael iráni csapásában. A Bloomberg eközben két meg nem nevezett amerikai tisztviselőt idéz, akik szerint Izrael csütörtökön figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a következő egy-két napon belül támadást tervez.

Iráni tisztviselők azt mondják a helyi sajtónak és a Reutersnek, hogy nem volt sikeres rakétacsapás, és a robbanások az iráni rakétavédelem következményei.

Az al-Dzsazíra arról ír, hogy az iráni  állami televízió szerint helyi idő szerint nem sokkal hajnali négy óra után három kisebb ismeretlen repülő tárgyat észleltek Iszfahán város közelében. Az Iszfahán tartományban található egy iráni katonai légibázis, amely az ország hadseregéhez, és nem a Forradalmi Gárdához tartozik.  Ezen a bázison több század F–14 Tomcat vadászrepülőgép található. Úgy értesültek, hogy az Irán északnyugati részén található Tabriz városa feletti légvédelmi rendszereket is aktiválták.

Egy helyi aktivista csoport szerint Szíria déli részéről is jelentettek robbanásokat. 

Irán feloldotta a repülési tilalmakat, amelyeket az iszfaháni katonai bázis közelében történt robbanásokról szóló jelentések után vezettek be – közölte az al-Dzsazíra. Irán fővárosának, Teheránnak két nagy repülőterén, a Mehrabad repülőtéren és az Imam Khomeini nemzetközi repülőtéren a mai nap folyamán újraindultak a járatok, miután korábban felfüggesztették őket.

Irán korábban ideiglenesen felfüggesztette az összes olyan járatot, amely Teherán, Iszfahán és Siráz városokba, a nyugati, északnyugati és délnyugati repülőterekre tartott – jelentette az állami Mehr TV.

A BBC szerint az iráni űrügynökség egyik tisztviselője az X-en egyenesen tagadta a rakétatámadást. Hosszein Dalirian azt írta:

Nem történt légitámadás a határokon kívülről Iszfahán vagy az ország más részei ellen. 

Szerinte Izrael csak egy sikertelen és megalázó kísérletet tett a drónokkal, amelyeket lelőttek.

Az Ambrey, egy brit biztonsági cég szerint az Arab-öbölben és az Indiai-óceán nyugati részén áthaladó kereskedelmi hajóknak azt tanácsolták, hogy legyenek résen, ha a régióban megnövekszik a pilóta nélküli légi járművek tevékenysége – közölte az Al-Dzsazíra.

Borítókép: Egy férfi tévét néz Teheránban, miután az iráni hivatalos média megerősítette, hogy „masszív robbanások” történtek Közép-Iszfahán tartományban. (Fotó:  AFP/Anadolu/Fatemeh Bahrami)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.