Joe Biden további katonai tanácsadók Ukrajnába küldését mérlegeli

A Pentagon szóvivője, Pat Ryder vezérőrnagy szerint a tanácsadók nem harci szerepet töltenének be, csak tanácsot adnának és támogatnák az ukrán kormányt és hadsereget.

Forrás: Politico2024. 04. 23. 14:59
Press conference of Pentagon
Pat Ryder dandártábornok sajtótájékoztatót tart a Pentagonban, Arlington-Virginia államban, 2023. március 14-én. Fotó: Celal Gunes Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy további katonai tanácsadókat küld a kijevi nagykövetségre, mivel Oroszország egyre nagyobb lendületet vesz a két éve tartó orosz–ukrán háborúban, értesült a Politico.

Pentagon Press Secretary Pat Ryder
Pat Ryder, a Pentagon sajtótitkára egy exkluzív interjú során látható Washington DC-ben, 2024. január 25-én (Fotó: Anadolu/AFP/Mostafa Bassim)

 

A védelmi minisztérium a biztonsági feltételek alakulásának megfelelően felülvizsgálta és kiigazította az országban való jelenlétünket. Jelenleg azt fontolgatjuk, hogy további tanácsadókat küldünk a nagykövetségen működő Védelmi Együttműködési Hivatal (ODC) kiegészítésére.

– mondta Pat Ryder, megjegyezve, hogy a személyzetre ugyanazok az utazási korlátozások vonatkoznak, mint a nagykövetség összes alkalmazottjára.

Az ODC különféle tanácsadó és támogató (nem harci) feladatokat lát el, és bár kizárólag a védelmi minisztérium személyzetéből áll, az amerikai nagykövetségen belül működik, a misszióvezető fennhatósága alatt, mint a nagykövetség többi része 

– tette hozzá Ryder.

A Pentagon szóvivője műveleti biztonsági és haderővédelmi okokból nem volt hajlandó a személyzet létszámáról beszélni.

A további csapatok az Egyesült Államok által Ukrajnának küldött fegyverek logisztikai és felügyeleti erőfeszítéseit fogják támogatni, közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők. Az új kontingens a fegyverek karbantartásában is segíteni fogja az ukrán hadsereget.

Nem világos, hogy végül hány további amerikai katonát küldenek Ukrajnába, de két amerikai tisztviselő szerint a számuk legfeljebb 60 lehet.

Joe Biden elnök már korábban leszögezte, hogy az amerikai csapatok közvetlenül nem vesznek részt a háborúban Ukrajna mellett, mivel ez jelentősen növelné az amerikai és az orosz erők közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Borítókép: Pat Ryder dandártábornok sajtótájékoztatót tart a Pentagonban, Arlington-Virginia államban, 2023. március 14-én (Fotó: Anadolu AFP/Celal Gunes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.