Kitörhet a harmadik világháború Zelenszkij kérésére? + videó

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra kéri a szövetségeseket, hogy haladéktalanul adjanak át légvédelmi rendszereket Ukrajnának, akár a szövetség védelmi képességeinek kárára is. Közben Németország Patriot légvédelmi rendszert küld Ukrajnának, és erre szólította fel a Patriot rakétákat birtokló európai országokat is.

2024. 04. 18. 10:32
Volodimir Zelenszkij Ukrajna köztársasági elnöke 2024. április 11-én a litvániai vilniusi elnöki palotában beszél Litvánia elnökével. Fotó: PETRAS MALUKAS Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök drámai hangon nyilatkozta a PBS amerikai televíziónak, hogy Ukrajna a fegyverhiány miatt nem képes ellenállni az orosz erőknek. 

Szerdán egy orosz légicsapás 13 ukrán állampolgárt ölt meg, és Zelenszkij szerint az incidens elkerülhető lett volna, ha Kijev előzetesen elegendő nyugati katonai segítséget kap.

Boris Pistorius német szövetségi védelmi miniszter (SPD) felkeresi az Operatív Kommunikációs Központot, és megvizsgálja a teherautókra rakott műszaki berendezéseket. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFPTHOMAS FREY)
Boris Pistorius német szövetségi védelmi miniszter (SPD) felkeresi az Operatív Kommunikációs Központot, és megvizsgálja a teherautókra rakott műszaki berendezéseket. (Fotó: Dpa Picture-Alliance/AFP/Thomas Frey)

A Politico szerdán arról számolt be, hogy Annalena Baerbock német külügyminiszter és Boris Pistorius védelmi miniszter egy „Azonnali fellépés a légvédelemért” elnevezésű projektet indított, amelynek részeként Németország a Patriot rakétákat birtokló európai országokat arra szólítja fel, hogy adják át a rendszereiket Ukrajnának. A hétvégén Berlin bejelentette, hogy egy Patriot légvédelmi rendszert küld az ukrán félnek.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára ezzel egy időben felszólította a szövetségeseket, hogy erősítsék meg Ukrajna légvédelmét az egyre erősödő orosz támadások közepette.

Ha a szövetségeseknek választaniuk kell a NATO képességcéljainak teljesítése és az Ukrajnának nyújtott további segítség között, akkor az én üzenetem egyértelmű: küldjünk többet Ukrajnának

– mondta Stoltenberg,

Volodimir Zelenszkij (b) kezet fog Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral a davosi megbeszéléseik előtt. (Fotó: AFP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)
Volodimir Zelenszkij (b) kezet fog Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral a davosi megbeszéléseik előtt (Fotó: AFP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken részt vesz a NATO–Ukrajna Tanács ülésén. 

Mark Rutte holland miniszterelnök azt mondta, hogy Hollandia, Dánia és a Cseh Köztársaság „megfontolja […] milyen módon [tudja] támogatni ezt a német kezdeményezést.”

Mette Frederiksen dán miniszterelnök 2024. április 17-én részt vesz a NATO brüsszeli központjában, Belgiumban tartott sajtóértekezleten. (Fotó:Anadolu/AFP/ Dursun Aydemir)
Mette Frederiksen dán miniszterelnök 2024. április 17-én részt vesz a NATO brüsszeli központjában, Belgiumban tartott sajtóértekezleten. (Fotó: Anadolu/AFP/Dursun Aydemir)

Üdvözöljük Németország néhány nappal ezelőtti döntését

– mondta Mette Frederiksen dán miniszterelnök is. 

Tudjuk, hogy vannak rendszereink Európában. Néhányat közülük most kell Ukrajnába szállítani 

– tette hozzá.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij, Ukrajna köztársasági elnöke 2024. április 11-én a litvániai vilniusi elnöki palotában beszél Litvánia elnökével (Fotó: AFP/Petras Malukas)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.