Az ukrán külügyminiszter szerint a megbeszélések ideje lejárt

Dmitro Kuleba az EU védelmi és külügyminisztereihez fordult. Mint mondta: „Európának nem szabad lazítania, hiszen a kontinens védelme az európaiak ügye”.

Forrás: RBC Ukraina2024. 04. 22. 12:43
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a G7-ek külügyminiszteri találkozójának margójára nyilatkozik a sajtónak a kis Capri szigeten 2024. április 18-án. Fotó: Tiziana FABI Forrás: AFPO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna megelőzheti a legrosszabb forgatókönyveket, ha a szövetségesek félelem nélkül, közösen lépnek fel. Ma konkrét döntésekre van szükség, arról, hogyan segíthetik országunkat, idézte az RBC-Ukraina az ukrán külügyminisztérium vezetőjét.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter beszél a sajtó képviselőivel. (Fotó: Anadolu/AFP/Selcuk Acar)
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter beszél a sajtó képviselőivel (Fotó: Anadolu/AFP/Selcuk Acar)

Dmitro Kuleba az Európai Unió (EU) tagállamainak védelmi és külügyminiszterei előtt tartott beszédében tájékoztatta kollégáit Ukrajna kritikus helyzetéről. Emlékeztetett Volodimir Zelenszkij felhívására, hogy a tárgyalások helyett azonnali cselekvésre van szükség.

Képesek vagyunk megelőzni a legrosszabb forgatókönyveket, ha közösen és félelem nélkül cselekszünk. Ma konkrét és bátor döntésekre van szükség, hogy Ukrajnának minél hamarabb további Patriot és SAMP/T rendszereket, hozzájuk rakétákat, tüzérséget és lőszert, egyéb fegyvereket és felszereléseket biztosítsanak. Most a cselekvés ideje van, nem pedig a vitáé

– mondta a miniszter.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter részt vesz a 7. Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport ülésén 2024. március 19-én a délnyugat-németországi ramsteini amerikai légitámaszponton. (Fotó: AFP/ Daniel ROLAND)
Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter részt vesz a 7. Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport ülésén 2024. március 19-én a délnyugat-németországi ramsteini amerikai légitámaszponton (Fotó: AFP/ Daniel Roland)

Kuleba Rusztem Umerov védelmi miniszterrel együtt üdvözölte az Egyesült Államok képviselőházának döntését, az Ukrajnának megszavazott támogatási csomag kapcsán.

A külügyminiszter ugyanakkor megjegyezte, hogy Európának nem szabad lazítania, hiszen a kontinens védelme az európaiak ügye.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban folytatott megbeszélések során Európa valódi vezetői képességről és cselekvőképességről tett tanúbizonyságot. Hálás vagyok ezért. Emlékeznünk kell erre és ezt az Európát kell képviselnünk a jövőben is

– tette hozzá Kuleba.

Az ukrán külügyminiszter szerint Oroszországot erővel lehet megállítani, az óvatosság csak provokál. Csak úgy lehet megakadályozni, hogy Vlagyimir Putyin diktátor még nagyobb háborút gyújtson Európában, ha fájdalmas veszteségeket okozunk a hadseregének, tette hozzá az ukrán diplomata.

A megbeszélésen Ukrajna energetikai rendszerének védelme, az állam ellenálló képességének megerősítése, valamint a városok és közösségek védelme is szóba került. Ukrajnának ma leginkább légvédelmi rendszerekre és rakétákra, tüzérségi lövedékekre van szüksége, idézte a cikk.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a G7-ek külügyminiszteri találkozójának margójára nyilatkozik a sajtónak a kis Capri szigeten 2024. április 18-án (Fotó: AFP/Tiziana Fabi)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.