Orbán Viktor szerint közel állunk ahhoz, hogy a mélybe rántsák Európát

A miniszterelnök leszögezte: „Nem akarjuk, hogy Magyarország újra nagyhatalmak játékszerévé váljon.”

2024. 04. 21. 15:21
ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
Hungarian Prime Minister Viktor Orban (center) and former Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki at a panel discussion on migration and border protection at the European Parliament in Brussels on April 16, 2024. (Photo: MTI/Prime Minister's Press Office/Zoltan Fischer)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb a feszültség Európában, Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében arra mutatott rá, hogy a kontinensen a hangulat háborús, a politikát a háború logikája uralja. Kiemelte, mindenki részéről háborús készülődést lát.

„A NATO-főtitkár NATO–ukrán missziót akar felállítani. Az európai vezetők már belesodródtak a háborúba, a háborút a saját háborújuknak tekintik, és a saját háborújukként is vívják” – közölte a kormányfő.

Először csak sisakküldésről volt szó. Aztán szankciók, de az energiahordozókra persze nem! Aztán mégis, azokra is. Aztán jött a fegyverküldés. Először lőfegyverek, aztán harckocsik, aztán repülők. Aztán pénzügyi segélyek. Újabb és újabb tízmilliárdok. Most valahol százmilliárdnál járunk. Euróban. Pénz, paripa, fegyver, de a helyzet nem javul, sőt egyre rosszabb

– adott hangot aggodalmainak Orbán Viktor.

A miniszterelnök leszögezte, egy lépésre vagyunk attól, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába. Közölte, egy olyan háborús örvényről van szó, 

amely a mélybe ránthatja Európát.

„Brüsszel a tűzzel játszik. Amit csinál, az maga az istenkísértés. A világháborúkat az elején sohasem hívják világháborúnak. Harmadik balkáni háború, Molotov–Ribbentrop-paktum, Lengyelország felosztása, és a vége aztán kétszer is világháború lett” – figyelmeztetett. Bejegyzése végén a miniszterelnök hangsúlyozta, a magyarok tudják, milyen a háború. Egyúttal leszögezte Magyarország álláspontját is: „Ebből a háborúból ki kell maradnunk. Ez nem a mi háborúnk. Nem akarunk háborút, és nem akarjuk, hogy Magyarország újra nagyhatalmak játékszerévé váljon.”

Ezért ki kell tartanunk a béke mellett – itthon, Brüsszelben, Washingtonban, az ENSZ-ben és a NATO-ban is

– zárta a közleményét Orbán Viktor.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) a migrációról és a határvédelemről tartott panelbeszélgetésen az Európai Parlament brüsszeli épületében 2024. április 16-án. Balról Mateusz Morawiecki korábbi lengyel kormányfő (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.